Ανακοίνωση με αφορμή την εισβολή αγνώστων στη Πρυτανεία

id: 
2876

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, και ενώ ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου με υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αίθουσα της Συγκλήτου, ομάδα αγνώστων εισήλθε βιαίως στην αίθουσα, διέκοψε τη συνεδρίαση και καταφέρθηκε εναντίον του Πρύτανη με ύβρεις και απειλές. Στη συνέχεια, επιδόθηκε σε βεβήλωση των χώρων του Ιδρύματος, αναγράφοντας συνθήματα στους τοίχους του κτηρίου του Ιδρύματος, με περιεχόμενο συκοφαντικό, υβριστικό και απειλητικό για τον Πρύτανη.

Η Πρυτανεία θεωρεί υποχρέωσή της να καταγγείλει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στην ελληνική κοινωνία και στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, βίαιες πρακτικές που είναι εντελώς ασύμβατες με το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη δημοκρατική λειτουργία και τον ρόλο του. Τέτοιες πρακτικές συνιστούν την πιο βάναυση παραβίαση ακαδημαϊκού ασύλου και ευθέως αποσκοπούν στην τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εκφράζουμε την αταλάντευτη θέση μας ότι τέτοιες σκοτεινές πρακτικές δεν πρέπει να έχουν θέση στο Πανεπιστήμιό μας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, ο σεβασμός της ζωής και της προσωπικότητας, η δημοκρατία, είναι συστατικά στοιχεία του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο δεν τρομοκρατείται, δεν εκβιάζεται. Απέναντι σε τέτοιου είδους γεγονότα οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018