Διαγωνισμός 2012

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που λειτουργούν στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση», διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας.


Στον περσινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος υποβάλλοντας την επιχειρηματική τους ιδέα 67 ομάδες από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου και 26 από αυτές ύστερα από συμβουλευτική καθοδήγηση από αξιόλογους μέντορες προέβησαν στη σύνταξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Τα επιχειρηματικά σχέδια αξιολογήθηκαν από έμπειρα στελέχη του ΕΟΜΜΕΧ αναδεικνύοντας τις 8 καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι σημαντική γιατί κάθε ομάδα που θα προκριθεί θα έχει την ευκαιρία να λάβει:

• εποικοδομητική κριτική για την ιδέα της από έμπειρους ακαδημαϊκούς και αρμόδια επιχειρηματικά στελέχη και
• βοήθεια στην οργάνωση και τεκμηρίωση της πρότασής της

Νικητές

Α. Γενική Κατεύθυνση

Wave n' Save (Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, Κωνσταντίνος Γαλατσάνος) 
Το Wave n' Save είναι μία επαναστατική και πρωτοποριακή εφαρμογή, η οποία δίνει σε ανθρώπους κοινωνικά απομονωμένους (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, εργαζόμενους από το σπίτι κ.λπ.) τη δυνατότητα με μία κίνηση ενός μέρος του σώματος τους να ενεργοποιήσουν μία διαδικασία που μπορεί να αποβεί σωτήρια.


Amaltheia (Μιχάλης Κόσσυβας) 
Η εταιρία μας έρχεται να καλύψει ένα κενό της ελληνικής αγοράς, και παράλληλα να βοηθήσει εκατοντάδες παιδιά και εφήβους που κάνουν παθολογική χρήση του Διαδικτύου.
Η εταιρία παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, ψυχιατρική βοήθεια και σεμινάρια προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο εθισμός.
Tο Κέντρο Amalthea θα βρίσκεται σε ένα από τα υπέροχα ελληνικά νησιά, όπου νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μπορούν να συνδυάζουν την απεξάρτηση με τις καλοκαιρινές διακοπές τους.


AthensGOALL 
Με την AthensGOALL (ΕΠΕ) των Αντωνάκη Γλυκερία, Καλογηράτου Χαράλαμπου και Κανίδη Κωνσταντίνου( φοιτητές μάρκετινγκ και επικοινωνίας), γονείς και παιδιά βρίσκονται και μαζί και χώρια! Παρέχει οικονομικό πακέτο υπηρεσιών( καφετέρια, διαιτολόγο και ψυχολόγο, γυμναστήριο, παιδότοπο και αίθουσα Η/Υ με τη δικτυακή πλατφόρμα DYNAMIChild για “edutainment”, θεματολογικά πάρκα και ποδηλατόδρομο) για να Go On Acting Like Living! (http://athensgoall.blogspot.gr/) 

B. Ηλεκτρονικό Επιχειρείν

e-agricommerce (Μαρία Μαλλιά, Νικόλαος Ρογκάκος) 
Πρόκειται για την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού ιστότοπου που θα έχει σαν σκοπό την διασύνδεση των παραγωγών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από όλη την Ελλάδα, με κάθε τυχόν ενδιαφερόμενη επαγγελματική ομάδα.


Greece Insiders (Κωνσταντίνος Λεϊμονής, Ανδρέας Λίτης) 
Το GreeceInsiders είναι μια εκσυγχρονισμένη πλατφόρμα που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επισκεπτών της Ελλάδας και των Ελλήνων ντόπιων. Κάποιος επισκέπτης της Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να αγοράσει πολύ συγκεκριμένες, μοναδικές, ταξιδιωτικές εμπειρίες (tours, activities, workshops etc) οι οποίες προσφέρονται από τους ντόπιους (Ιnsiders). Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη χώρα μας πέρα από τα συνηθισμένα στενά πλαίσια ενός τουριστικού οδηγού και να την ζήσουν μέσα απο τα μάτια ενός ντόπιου. 

e-farm.gr (Μένια Χατζίκου, Λούση Καλφαγιάν) 
«Το e-farm.gr δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται την ελληνική διατροφική παράδοση. Αναζητούμε αγνά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και εξαίρετης γαστρονομικής ποιότητας, προερχόμενα από ανεξάρτητους παραγωγούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς, και τα φέρνουμε κατευθείαν στην πόρτα του καταναλωτή μέσω ενός ηλεκτρονικού μονοπατιού με εξωστρεφή προσανατολισμό».

Γ. Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Social Farm (Ιωάννης Μουργής, Μάριος Μπουγάς, Σοφία Πλατοκούκη, Βασίλης Ραδιώτης) 
Η Social Farm είναι μια καινοτόμα υπηρεσία ενίσχυσης της επανένταξης στον κοινωνικό ιστό μακροχρόνια ανέργων και κοινωνικά αποκλεισμένων, μέσα από παραγωγικές αγροτικές δραστηριότητες. Φιλοδοξεί να προσφέρει στις παραπάνω ομάδες, όλες εκείνες τις υποδομές που είναι αναγκαίες, προκειμένου να δίνεται στα άτομα αυτά η ευκαιρία της επανεκπαίδευσης & εξασφάλισης της μακροχρόνιας δραστηριοποίησης τους στο αγροτικό επάγγελμα.


Dokimus (Δημήτριος Μηλιώτης, Γιώργος Τερμεντζόγλου, Γιώργος Λάμπρου, Γιώργος Αντωνίου) 
Το Dokimus είναι μια διαδικτυακή κοινότητα που στοχεύει στην ενημέρωση, δραστηριοποίηση και παροχή συμβουλών σε οσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, αλλά και τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται από τρίτους στο διαδίκτυο.Παρουσιάζει απλοποιημένους όρους χρήσης ηλεκτρονικών καταστημάτων και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.


Agrotecture (Κωνσταντίνα Τσιμπραγού, Μάρκος Κυριακάκης, Μανώλης Κουτσογιάννης, Δημήτρης Δασκαλάκης) 
Αναπτύσσοντας τον αγροτουρισμό και την ελληνική ύπαιθρο, η Agrotecture θα αναλάβει την ενσωμάτωση των ταξιδιωτών στους οικισμούς της μέσω απτών αγροτουριστικών πρακτικών αλλά και πολιτισμικών στοιχείων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς και χρησιμοποίηση ήδη υπαρχόντων κατοικιών, δίνοντας ελπίδα και προοπτική μεταστροφής επιχειρηματικών κινήσεων σε ένα πιο πράσινο ορίζοντα.

Βραβεία

Χρηματικό έπαθλο από τον ΕΛΚΕ – Ο.Π.Α.: 5.000€ για τον 1ο κάθε κατηγορίας για τη σύσταση επιχείρησης. 
Αν δεν προχωρήσει σε υλοποίηση η 1η διακριθείσα ομάδα περνά στη 2η κ.ο.κ.

ΚΕΚ του Ο.Π.Α – Παρακολούθηση προγράμματος επιλογής τους από τις 1ες ομάδες κάθε κατηγορίας.

Εργαστήριο Ανθρώπινου Δυναμικού Ο.Π.Α. – Υπηρεσίες συμβουλευτικής

Καριέρα - Υπηρεσίες εκπαίδευσης & αναζήτησης προσωπικού από την εταιρία σε όλους τους διακριθέντες κάθε κατηγορίας

Loft2Work - Προσφορά φιλοξενίας και σειράς benefits για την ενίσχυση στα πρώτα βήματα στους διακριθέντες της κατηγορίας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας από τον coworking χώρο της Αθήνας

Creative Empowerment - Προσφορά συνεδριών business coaching στις 3 πρώτες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν υλοποίηση και εργαστηρίου business coaching στις διακριθείσες ομάδες από την εταιρία

Μέντορες 2012

Οι φοιτητές που προκρίνονται στη Β’ φάση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας 2012 λαμβάνουν την κατάλληλη καθοδήγηση από έμπειρους Μέντορες, για τη σύνταξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

 

Η ομάδα των Μεντόρων της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (M.K.E.) και της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (Δ.Α.ΣΤΑ.) απαρτίζεται από τους ακόλουθους:

 

Dallas Vicky Ιδρύτρια 9a.m. Media Labs
Ακάβαλος Ανδρέας ΚΕΜΕΛ - πρώην Διευθύνων Σύμβουλος PwC
Αρχοντής Νικόλαος Διευθυντής Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων
Βουμβουλάκης Βασίλης eBusiness - eMarketing at Louis Hellenic Cruises
Βασιλειάδης Θεόφιλος Ιδρυτής Καριέρα Group IMI
Βλαχογιάννης Γιάννης Συν-ιδρυτής bugsense
Βλάχου Μαρία Συν-ιδρύτρια Φερέοικος Έλιξ
Βλάχου Πέννυ Συν-ιδρύτρια Φερέοικος Έλιξ
Ζωντανός Γιαννης ΚΕΜΕΛ - πρ.Γενικός Διευθυντής Hewlett Packard M.E&A.& πρ.Γενικός Διευθυντής Α.Γ.Πετζετακις Α.Ε
Κατσαμπούρης Πέτρος ΚΕΜΕΛ - Διευθύνων Σύμβουλος ΒΙΒΕΧΡΩΜ
Κεβόρκ Ελένη Τράπεζα Ελλάδος, Διδάκτωρ Ψηφιακού Μάρκετινγκ Ο.Π.Α.
Κώτης Γιάννης ΚΕΜΕΛ - πρώην Πρόεδρος Algida
Μανιάτης Δημήτρης Ιδρυτής allthingsweb
Ματσιτέλης Αντώνιος ΚΕΜΕΛ - πρ. Γενικός Διευθυντής Johnson & Johnson Hellas
Μεθόδιος Ιωάννης ΚΕΜΕΛ - π. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Accenture Ελλάς
Μιχαλούλης Σπύρος Ιδρυτής Orientum SA
Μόνου Ρόζα Marketing & Communications Expert - Co-founder at showlutions
Μπενάρδος Γιώργος Εμπορικός Διευθυντής STORMY SA
Παπαδόπουλος Ορέστης Ιδρυτής Πάμε Διακοπές (E-Travel SA)
Παπαδόπουλος Πάνος Συν-ιδρυτής bugsense
Ραντόπουλος Δημήτριος ΚΕΜΕΛ - π.Προεδρος & Δ/ΝΩΝ Συμβουλος ICI
Ρήγας Αλέξανδρος Ιδρυτής BrandsGalaxy, Serial Entrepreneur, fashion market expert
Ρήγας Φάνης Ιδρυτής Καριέρα
Σιταρένιος Ευάγγελος ΚΕΜΕΛ - Εθνικός Σύμβουλος Ελλάδος/Κύπρου GΕNERAL ELECTRIC International π.Γενικός Διευθυντής Ελλάδος/Κύπρου EMC2 π.Γενικός Διευθυντής Ελλάδος General Electric Capital ITS
Σωτήρχος Νικόλαος ΚΕΜΕΛ - π. Γενικός Διευθυντής LifeScan Johnson & Johnson
Φουρλής Αλέξανδρος Γενικός Διευθυντής Καριέρα
Φούσκας Κωνσταντίνος Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας ΟΠΑ
Χλουβεράκης Εμμανουήλ ΚΕΜΕΛ - π. Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής, Johnson & Johnson Hellas
Χολή Αλεξάνδρα Ιδρύτρια Metavallon
Χρυσικός Γεώργιος ΚΕΜΕΛ - πρώην Γενικός Διευθυντής ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ