Διαγωνισμός 2013

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά το Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας.

Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση του περσινού Διαγωνισμού, κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης με πολύ ενθουσιασμό υποβλήθηκαν 48 επιχειρηματικές ιδέες με τη συμμετοχή 90 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών του Ο.Π.Α. & Υποψήφιων Διδακτόρων.

Στη συνέχεια, στη 2η Φάση του Διαγωνισμού προκρίθηκαν οι 31 ομάδες απαρτιζόμενες από 40 φοιτητές. Οι προκριθέντες είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν και να λάβουν σημαντική συμβουλευτική καθοδήγηση στη σύνταξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου από ένα δίκτυο μεντόρων αποτελούμενο από επιτυχημένους επιχειρηματίες, έμπειρους καθηγητές, στελέχη με εμπειρία στην αγορά και ερευνητές με σχετική κατάρτιση.

Παράλληλα τους δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία σειρά από εξειδικευμένα σεμινάρια προκειμένου να ενισχυθούν οι γνώσεις τους και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Στο τέλος του Διαγωνισμού βραβεύτηκαν οι 9 καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις τρεις εκ των οποίων ξεκινούν υλοποίηση με την υποστήριξη της ΜοΚΕ και της ΔΑΣΤΑ του Ο.Π.Α.

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας 2012 ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη πολύ αξιόλογων επιχειρηματικών προτάσεων από τους φοιτητές μας. Και φέτος λοιπόν περιμένουμε τους φοιτητές μας να λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας που έχει πλέον καθιερωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γιατί όχι να καταφέρουν με τη βοήθεια μας να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα!

Χρονοδιάγραμμα
Ημερομηνίες Στάδια Διαγωνισμού
12 Μαρτίου 2013: Νέα προθεσμία Υποβολής Επιχειρηματικής Ιδέας
19 Μαρτίου 2013: Ανακοίνωση των καλύτερων ιδεών που προκρίνονται στη Β' Φάση
21 Μαρτίου 2013: 1ο Σεμινάριο για καθοδήγηση στην υλοποίηση των Επιχειρηματικών Σχεδίων
27 Μαΐου 2013  Προθεσμία Υποβολής των Επιχειρηματικών Σχεδίων
30 Ιουνίου 2013: Ανακοίνωση νικητών
     
Σεμινάρια & Υλικό

Τα Σεμινάρια που θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας 2013 είναι τα εξής:

Οι ακριβείς χώροι και ώρες των σεμιναριών θα αναρτηθούν εδώ σύντομα.

Τα σεμινάρια μπορούν να παρακαλουθήσουν και οι συμμετέχοντες της Α' Φάσης του Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας 2013 που δεν προκρίθηκαν στη Β' Φάση, εκτός συναγωνισμού.

Για τη σύνταξη του επιχειρηματικού σας σχεδίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό που διατίθεται στη σελίδα μας με τίτλο "Θέματα Επιχειρηματικότητας". Ειδικότερα, έχουν αναρτηθεί και τα νέα πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια του νέου, υπό έκδοση, βιβλίου.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό που προτείνει το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδας (http://www.kemel.gr/)

Σεμινάρια Β' Φάσης του Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας 2013
Ημερομηνία Τίτλος Τόπος - Ώρα Εισηγητής
Πέμπτη 21/3/2013 Υλοποίηση Επιχειρηματικού Σχεδίου Αίθουσα Δ12, Δεριγνύ 12, 1ος όροφος / 5-8μμ ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος)
Πέμπτη 28/3/2013 Έρευνα Αγοράς Εργαστήριο Μάρκετινγκ, Δεριγνύ 12, 3ος όροφος / 5-8μμ κ. Χαλικιάς Ιωάννης, Καθηγητής Ο.Π.Α.
Πέμπτη 4/4/2013 Πρωτογενής έρευνα αγοράς Αίθουσα Α36 , 5-8μμ κα Χολή Αλεξάνδρα, ιδρύτρια της Metavallon
       
Πέμπτη 11/4/2013 Coaching και προσδιορισμός εταιρικής ταυτότητας Αίθουσα Α36, 4-7μμ κα Κανελίδου Κατερίνα, ιδρύτρια της εταιρίας CreativeEmpowerment
Πέμπτη 18/4/2013 Turning Ideas into Business Αίθουσα Δ4, 4-7μμ Prof. Mrinalini Shah, Επισκέπτουσα καθηγήτρια στην έδρα της Διεθνούς Επιχειρηματικότητας
Πέμπτη 25/4/2013 Χρηματοοικονομικός Σχεδιασμός Επιχειρηματικού Πλάνου Κέντρο Υπολογιστών (3ος όροφος, Πτέρυγα Δεριγνύ) 3-6μμ Δρ. Γιώργος Παπαγιαννάκης
Δευτέρα 20/5/2013 Προβολή και προώθηση on line 4-7μ.μ. κα Πραματάρη Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα ΔΕΤ  
Μέντορες 2013

 

Μέντορες Διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας Ο.Π.Α. 2013
Corovessi Alice Ιδρύτρια Plus Energy LAB          Alice Corovessi
Zoehrer Κωνσταντίνα Συνιδρύτρια του Loft2Work Konstantina Zoehrer
Ακάβαλος Ανδρέας ΚΕΜΕΛ - πρώην Διευθύνων Σύμβουλος PwC Akavalos Andreas
Αρχοντής Νικόλαος Διευθυντής Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Nikolaos Archontis
Βλάχου Μαρία Συν-ιδρύτρια Φερέοικος Έλιξ Maria Vlahou
Εξάρχου Χρυσούλα Quality Net Chrysoula Exarchou
Ζωντανός Γιάννης ΚΕΜΕΛ - πρ.Γενικός Διευθυντής Hewlett Packard M.E&A.& πρ.Γενικός Διευθυντής Α.Γ.Πετζετακις Α.Ε Zontanos
Καπλανέλης Γιάννης ΚΕΜΕΛ - π. Γενικός Διευθυντής Unilever FS Hellas & Cyprus Kaplanelis
Κώτης Γιάννης ΚΕΜΕΛ - πρώην Πρόεδρος Algida Kottis
Ματσιτέλης Αντώνιος ΚΕΜΕΛ - πρ. Γενικός Διευθυντής Johnson & Johnson Hellas Matsitellis
Μεθόδιος Ιωάννης ΚΕΜΕΛ - π. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Accenture Ελλάς Methodios
Μιχαηλίδου Αγγελίνα Πρόεδρος Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών - ΕΕΔΕ Michaelidou
Μπρίνκμαν Φίλιππος Συν-ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος TravelPlaner24.com Brinkman
Ντέλιος Στέργιος Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος  
Παξιμάδης Δημήτριος ΚΕΜΕΛ - π. Διευθύνων Σύμβουλος Ogilvy One Paximadis
Παπαδόπουλος Ορέστης Ιδρυτής Πάμε Διακοπές (E-Travel SA) Orestis Papadopoulos
Παπαδόπουλος Πάνος Συν-ιδρυτής bugsense Panayiotis Papadopoulos
Πατεράκης Μανώλης ΚΕΜΕΛ - Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα,του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας)π. Διευθύνων Σύμβουλος Allied Domecq Paterakis
Περπινιά Εύχαρις Αντιπρόεδρος Δ.Ε., του Ελληνικού Ινστιτούτου Management ΕΙΜΑΔ Efharis Perpinia
Πιτσίκα Ρεβέκκα Γενική Διευθύντρια, Εταιρεία Επιλογής Στελεχών People for Busines Pitsika
Ραντόπουλος Δημήτριος ΚΕΜΕΛ - π.Προεδρος & Δ/ΝΩΝ Συμβουλος ICI  
Τρίμης Αλέξανδρος Ιδρυτής dopios.com Alexandros Trimis
Φουρλής Αλέξανδρος Managing Director Kariera.gr (Careerbuilder Greece) Alexandros Fourlis
Φούσκας Κωνσταντίνος Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας ΟΠΑ Fouskas
Χλουβεράκης Εμμανουήλ ΚΕΜΕΛ - π. Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής, Johnson & Johnson Hellas Xlouverakis
Χρυσικός Γεώργιος ΚΕΜΕΛ - πρώην Γενικός Διευθυντής ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Chrysikos
Συχνές Ερωτήσεις

1. Σε τί θα με ωφελήσει η συμμετοχή μου στο διαγωνισμό; 
Αρχικά θα σε βοηθήσει να οργανώσεις και να τεκμηριώσεις την επιχειρηματική ιδέα που βρίσκεται στο μυαλό σου με τη βοήθεια και την καθοδήγηση εξειδικευμένων καθηγητών και έμπειρων στελεχών. 
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να λάβεις την κατάλληλη επιμόρφωση και κουλτούρα αλλά και τα εργαλεία ώστε με την ολοκλήρωση της συμμετοχής σου να έχεις καταλήξει με την ιδέα σου οργανωμένη έτσι ώστε να είναι υλοποιήσιμη επιχειρηματική πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό ομάδες που θα προχωρήσουν στη 2η φάση του διαγωνισμού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ παράλληλα θα τους προταθεί ένας μέντορας στον/στην οποία θα μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν υπεύθυνη κριτική και καθοδήγηση στην κατάρτιση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Με τη λήξη του διαγωνισμού θα έχεις τεκμηριώσει την πρότασή σου με ένα επιχειρηματικό πλάνο κατάλληλο για να παρουσιαστεί σε υποψήφιους επενδυτές για λήψη χρηματοδότησης. 
Ακόμη, οι καλύτερες προτάσεις θα βραβευθούν σε ειδική ημερίδα, ενώ όλες οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στη 2η φάση του διαγωνισμού, θα λάβουν σχετική Βεβαίωση Συμμετοχής.

2. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό; 
Οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές όλων των τμημάτων καθώς και οι απόφοιτοι έως 3 έτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μεμονωμένα ή σε ομάδες το περισσότερο 4 ατόμων.

2α. Μπορεί η ομάδα μου να στελεχώνεται και από φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων;

Μπορεί, αρκεί στην πλειοψηφία τους τα μέλη της ομάδας να είναι φοιτητές του ΟΠΑ και τα λοιπά μέλη να είναι επίσης φοιτητές.

3. Ποιες πληροφορίες για μένα και την ιδέα μου ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν; 
Θα δημοσιοποιηθούν ο τίτλος της επιχειρηματικής ιδέας μαζί με μία σύντομη περιγραφή και τα ονόματα των δημιουργών της, όπως θα τα δώσει η ομάδα προς δημοσίευση.

4. Πώς μπορώ να λάβω μέρος στο διαγωνισμό; 
Αρχικά πρέπει να συμπληρώσεις το Έντυπο Υποβολής Επιχειρηματικής Ιδέας που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΜοΚΕ με τα στοιχεία της ομάδας σου και με τα βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής σου πρότασης σύμφωνα με τις ερωτήσεις που δίνονται. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνετε upload το Έντυπο Υποβολής στο Πληροφοριακό σύστημα του ΔΑΣΤΑ , μετονομάζοντας το αρχείο σε « Όνομα αρχηγού της Ομάδας σας - Τίτλος Επιχειρηματικής Ιδέας ». Στο www.mke.aueb.gr υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες.

5. Μπορώ να υποβάλω μια επιχειρηματική πρόταση που να ενισχύει μια υπάρχουσα επικερδή επιχείρηση; 
Ναι. Αλλά η νέα πρόταση πρέπει να αφορά ανάπτυξη νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας (new business development), στα πλαίσια ή ως συνέχεια/ spin-off της υπάρχουσας επιχείρησης.

6. Μπορώ να υποβάλω την επιχειρηματική μου πρόταση αν την έχω υποβάλει και σε άλλο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας; 
Δεκτές θα γίνονται και οι προτάσεις για νέες επιχειρήσεις που έχουν υποβληθεί σε άλλους διαγωνισμούς, αρκεί να έχουν ανανεωθεί και προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

7. Μπορώ να συμμετάσχω στο διαγωνισμό με επιχειρηματικό σχέδιο που έχω καταρτίσει στα πλαίσια του μαθήματος ως εργασία; 
Δεκτές θα γίνονται και οι προτάσεις για νέες επιχειρήσεις που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια των μαθημάτων ή σε άλλους διαγωνισμούς, αρκεί να έχουν ανανεωθεί και προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

8. Μπορεί η επιχειρηματική ιδέα να έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα; 
Ναι αυτό μπορεί να ισχύσει ιδίως σε ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

9. Ποιοι θα είναι στην επιτροπή αξιολόγησης των επιχειρηματικών ιδεών και σχεδίων; 
Θα είναι μια ομάδα από καθηγητές και επιχειρηματικά στελέχη με εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις ή start up και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων.

10. Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να κατοχυρώσει την επιχειρηματική του ιδέα - καινοτομία ; 
Η προστασία μιας επιχειρηματικής ιδέας – καινοτομίας εξαρτάται από το ίδιο το περιεχόμενο της ιδέας και το βαθμό στον οποίο αυτή είναι αναπτυγμένη. 
Για παράδειγμα, ορισμένες ιδέες που οδηγούν σε «τυποποιημένο» βιομηχανικό προϊόν ή μια συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να κατοχυρωθούν με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) ή Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας (ΠΥΧ). Ο αρμόδιος φορέας για την απονομή αυτών των τίτλων προστασίας είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) (www.obi.gr). 
Άλλες ιδέες που μπορεί να περιλαμβάνουν π.χ. την ανάπτυξη λογισμικού ενδέχεται να προστατεύονται από τον Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) (www.opi.gr). 
Επιπλέον, καταχώρηση και προστασία μιας ιδέας μπορεί να γίνει δια μέσου του Οργανισμού Creative Commons. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά υπάρχουν στη σελίδα (www.creativecommons.gr ).
Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πιθανό μια ιδέα να μην εμπίπτει στο πεδίο προστασίας που αναφέρουμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προσδιορίσετε τι θέλετε να προστατεύσετε, να ελέγξετε αν θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κατοχυρωθεί και να έρθετε και οι ίδιοι σε επικοινωνία με αυτούς τους οργανισμούς, αν το επιθυμείτε.

11. Πώς μπορώ να προσθέσω μέλη στην ομάδα μου μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΔΑΣΤΑ;

Για να προσθέσετε μέλη ομάδας από το ΟΠΑ ("Νέο Μέλος"), είναι απαραίτητο οι συμφοιτητές σας να έχουν υποβάλλει τα προσωπικά τους στοιχεία στο μενού "ΠΡΟΦΙΛ". Στο σημείο αυτό, δηλώνουν και κάποιο email επικοινωνίας. Για να τους προσθέσετε στην ομάδα, στο μενού  "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" > "ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ" επιλέγετε το σύνδεσμο "Επεξεργασια" που εμφανίζετε δίπλα στην ιδέα σας, και όταν ανοίξει τους αναζητείτε με βάση το λογαριασμό email που έχουν δηλώσει στη φόρμα "Προσωπικά Στοιχεία". (Ομάδα>Νέο Μέλος)

Στο ίδιο σημείο (Ομάδα>Εξωτερικός Συνεργάτης) μπορείτε να προσθέσετε μέλη ομάδας εκτός ΟΠΑ ("Νέος εξωτερικός συνεργάτης"), συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό του, μιας και τα μέλη ομάδας εκτός ΟΠΑ δεν έχουν προσθέσει τα προσωπικά στοιχεία στο μενού "ΠΡΟΦΙΛ".

Νικητές Διαγωνισμού 2013

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας 2013 του ΟΠΑ ολοκληρώθηκε με τη διάκριση τεσσάρων πολύ αξιόλογων προτάσεων!

Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν αρχικά 40 ομάδες υποβάλλοντας την Επιχειρηματική τους Ιδέα. Οι συμμετέχοντες ήταν στην πλειοψηφία τους ηλικίας 18-25 ετών, από όλα τα έτη σπουδών, και από διαφορετικά τμήματα του Πανεπιστημίου. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν και αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι αλλά και φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων σχηματίζοντας διαπανεπιστημιακές ομάδες.

Ολοκληρώνοντας τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, 17 ομάδες υπέβαλαν επιχειρηματικά σχέδια. Οι ομάδες έλαβαν υποστήριξη από μέντορες (στην πλειονότητά τους επιχειρηματίες) και έχουν παρακολουθήσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Έξι ομάδες ξεχώρισαν και κλήθηκαν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο μπροστά σε μία επιτροπή αξιολογητών. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ .