Ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΩΝΗΣ
Πρύτανης του ΟΠΑ

Υποδεχόμαστε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με αισιοδοξία, αλλά και προνοητικότητα με βάση ένα στοχοθετημένο στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών/δράσεων που εξελίσσονται και προσαρμόζονται διαρκώς. Το γεγονός της μεγάλης ανόδου των βάσεων σε όλα τα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και η συνεχής άνοδος στις διεθνείς κατατάξεις, το καθιστούν ως την πρώτη επιλογή των αριστούχων φοιτητριών και φοιτητών.

Η ευθύνη μας για ένα πρωτοποριακό ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μεγάλη και όλη η κοινότητα του ΟΠΑ είναι επικεντρωμένη και συντονισμένη στην επίτευξη και διατήρηση αυτού του στόχου. Τα πιστοποιημένα και σύγχρονα προγράμματα σπουδών, η ανάπτυξη της διεθνοποίησης με συνεργασίες με ποιοτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, η στενή διασύνδεση με την αγορά εργασίας και την πραγματική οικονομία, η ανάπτυξη καινοτομικών ιδεών και νεοφυών επιχειρήσεων, η κατάρτιση στελεχών και επαγγελματιών σε σύγχρονα αντικείμενα και δεξιότητες, οι ενέργειες κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς με έμφαση στις ανάγκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η διασφάλιση της προσβασιμότητάς τους, της ισότητας και της συμπερίληψης αποτελούν τους πυλώνες για την ταύτιση με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο προηγούμενο τεύχος αναφερθήκαμε με ειδικό αφιέρωμα στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της  στο περιβάλλον, που δυστυχώς, αμέσως μετά εμφανίστηκαν στο απόγειό τους τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε άλλες χώρες. Με αφορμή αυτό το γεγονός, χρειάζεται να αναπτύξουμε συστήματα προβλέψεων για την αποφυγή τέτοιων κρίσεων και όχι απλά τη μετέπειτα διαχείρισή τους. Εδώ η οι φορείς εκπαίδευσης, πρωτίστως τα Πανεπιστήμια, απαιτείται να συνεργαστούν μεταξύ τους, μαζί και με τους κυβερνητικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός προ-νόησης με βάση την έρευνα, τη γνώση, αλλά και την άμεση υλοποίηση.

Στο παρόν τεύχος πραγματευόμαστε τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, ώστε να γίνει κατανοητό, πέρα από τα χαρακτηριστικά και τις αιτίες τους, ότι είναι αναγκαία συστήματα προβλέψεων για την αποφυγή τους και τη διαχείρισή τους με βάση την επιστημονική γνώση, αλλά και τη συνεργασία όλων των μερών. Οι κίνδυνοι δημιουργούνται σε ομαλές συνθήκες και εκδηλώνονται σε περιβάλλοντα κρίσης. Ως επιστημονική κοινότητα, οφείλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα, να προτείνουμε λύσεις και να συνεργαστούμε. Μεταξύ άλλων, η αύξηση των εξαγωγών, η βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας, η ενδυνάμωση της εικόνας και φήμης των προϊόντων/κλάδων και της ίδιας της χώρας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας, η μείωση των περιθωρίων των επιτοκίων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, η κατάλληλη εκμετάλλευση των πόρων από το μηχανισμό ανάπτυξης και πολλά άλλα που προτείνονται από τους επιστήμονες, θα εδραιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η εμπιστοσύνη αποτελεί το υπόβαθρο για να δράσουμε όλοι μαζί.
 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 49ο – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023