Δεκάδες οι καινοτόμες δράσεις στην Ελλάδα

Ένα συνέδριο που έφερε κοντά επιστήμονες, επιχειρηματίες και νέους


Των Δρ. ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ,
Επικεφαλής Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας – ACEin ΟΠΑ  

και
ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΓΑΛΑΝΗ,
Incubator Manager, ACEin ΟΠΑ

 

Μια ισχυρή «ομάδα» στη θεμελίωση των συστημάτων καινοτομίας που στηρίζουν στη συνέχεια την ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν οι φορείς που διοργάνωσαν και φέτος το ειδικό θεματικό συνέδριο πάνω στα θέματα αυτά, μέσα από 17 θεματικά panels και 14 παράλληλα workshops.

To συνέδριο «Καινοτομία στην Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», γίνεται για 4η χρονιά και είναι μια δράση του Smart Attica ΕDIH, που συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ, τη Bayer, το ΕλληνοΑμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, την Endeavor Greece, το Metavallon, και το Uni.Fund.

Συνεργατικές δράσεις

Οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στις 20 και 21 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, επί της οδού Τροίας. Το πρόγραμμά του περιλάμβανε 17 θεματικά panels και 14 παράλληλα workshops στα οποία συμμετείχε η πλειονότητα των φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων και δομών που υποστηρίζουν το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην Ελλάδα, με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τη συμβολή και τις επιμέρους δράσεις κάθε οργανισμού.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, τόνισε τη σημασία του συνεδρίου ως σημείου συνάντησης και δημιουργικού διαλόγου για το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας, ενώ απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς για συνεργασίες που θα μετασχηματίσουν το τοπίο γύρω από την καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Μπουραντώνης στην ομιλία του -αναφερόμενος στην έμπρακτη συμβολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στους χώρους αυτούς- ανέδειξε τον ρόλο της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου – ΑCEin.

Ανοιχτή πρόσκληση

«Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου λειτουργεί για να προσφέρει εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων στην επιχειρηματικότητα, επιχειρηματική επιτάχυνση και μεταφορά τεχνολογίας, δικτύωση και διασύνδεση με το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και, φυσικά, έρευνα και καινοτομία σε αυτό το πεδίο» σημείωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ACEin από την έναρξη λειτουργίας του έχει υποστηρίξει περισσότερες από 400 επιχειρηματικές ομάδες, με 12 από αυτές να έχουν χρηματοδοτηθεί για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τους.  

Επιπλέον, χαιρετισμό την πρώτη ημέρα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής και Καθηγητής του ΟΠΑ, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα τα τελευταία 20 χρόνια για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη της καινοτομίας αποτέλεσε στρατηγική προτεραιότητα για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Θέματα και δράσεις

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, αναπτύχθηκε συζήτηση γύρω από τα νεοσύστατα δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας,  τις δομές και τις πρωτοβουλίες στήριξης της καινοτομίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους επενδυτικούς φορείς, παρουσιάστηκαν δράσεις υποστήριξης της καινοτομίας σε κάθετους τομείς καθώς καιι τα Digital Innovation Hubs.

Τη δεύτερη ημέρα έγινε παρουσίαση των δράσεων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ την οπτική τους για τη δυναμική του χώρου ανέπτυξαν εκπρόσωποι διεθνών τεχνολογικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η θεματολογία επεκτάθηκε επίσης και στους θεσμικούς φορείς που στηρίζουν το οικοσύστημα της καινοτομίας και έκλεισε με μια ειδική αναφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Το συνέδριο ανέδειξε το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που δημιουργείται και μπορεί περαιτέρω να αναπτυχθεί από την έρευνα και την καινοτομία που παράγεται στη χώρα. Η δυναμική που εμφανίζει ο χώρος αντικατοπτρίζεται τόσο στον αριθμό των εμπλεκόμενων φορών που αυξάνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια όσο και στις ενέργειες που αναλαμβάνουν θεσμικοί και ιδιωτικοί φορείς για την υποστήριξή του. Ο γόνιμος διάλογος και οι συνέργειες μεταξύ των φορέων αυτών στο πλαίσιο του Συνεδρίου μπορούν να φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, δημιουργώντας αξία και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας. 

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 46ο – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023