Για άλλη μία χρονιά το TEDxAUEB μοίρασε έμπνευση, ενθουσιασμό και χαμόγελα

Ένα μοναδικό virtual event γεμάτο σύμβολα, γράμματα, μεταβλητές


Tο φετινό TEDxAUEB διεξήχθη με έναν τρόπο... διαφορετικό. Λόγω της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, η οργανωτική ομάδα του φετινού event αποφάσισε να το μετατρέψει, όπως αναφέρει η ίδια, σε «ένα σπιτικό project».

Το μεσημέρι εκείνου του Σαββάτου περισσότεροι από 900 άνθρωποι παρακολούθησαν τη διοργάνωση με θέμα: «XYZ – Letters of an Alphabet (ΧΥΖ – Γράμματα ενός Αλφαβήτου)». Για κάποιους είναι σύμβολα της ανθρώπινης εξέλιξης, για άλλους μεμονωμένα γράμματα αλφαβήτου. Μήπως αποτελούν μεταβλητές μαθηματικών εξισώσεων, διαστάσεις στο χρονο-χωροδιάγραμμα ή τρόπους έκφρασης; Ή είναι συνδυασμός των παραπάνω; Αυτή ήταν η βάση στην οποία «πάτησαν» οι ομιλητές του TEDxAUEB 2020.

«Στο δικό μας XYZ οι μεταβλητές είμαστε εμείς οι ίδιοι» ήταν ένα από τα φετινά μηνύματα.

Η Έλενα Πιτταροκοίλη, «οικοδέσποινα» της εκδήλωσης, καλωσόρισε και συνόδευσε μέχρι τέλους κοινό και καλεσμένους. Το event άνοιξε η Desy Karapchanska, ιδρύτρια της Real Estate & Tourism Company EnjoyAthens και σύμβουλος βιωσιμότητας, υπογραμμίζοντας: «Η παιδεία μετριέται με τη λέξη “ευχαριστώ” και όχι με τον αριθμό των πτυχίων». Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Natalie Glaze, ιδρυτικό μέλος της Stay Wild Swim, εταιρείας κατασκευής μαγιό από αναγεννημένο πλαστικό ωκεανού, συμβουλεύοντας: «Απλά ξεκινήστε, μην περιμένετε μέχρι να φτιαχτεί το “τέλειο προϊόν”». Την πρώτη συνεδρία έκλεισε ο Omi Chowdhury, φωτογράφος μόδας και θεωρητικός πολέμου, ο οποίος παρομοίασε τη ζωή μας σαν «το ταχύτερα κινούμενο τρένο στην ανθρώπινη ιστορία».

Την έναρξη της δεύτερης συνεδρίας πραγματοποίησε η Κατερίνα Μπουρνάκα παρέα με τον αδερφό της, «ταξιδεύοντας» το κοινό με τις μουσικές τους. Αμέσως μετά στις οθόνες των θεατών εμφανίστηκε η κυρία Δήμητρα Ζαπονίδου, αρχηγός της 1ης εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης γυναικών, τονίζοντας: «Το σημαντικότερο είναι να αισθάνεσαι πως υπάρχεις». Στη συνέχεια ο καθηγητής εντομολογίας Αντώνης Τσαγκαράκης εξήγησε πόσο ιδιαίτερος είναι ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ εντόμων ίδιου και διαφορετικού είδους. «Πάρτε οτιδήποτε μπορείτε, δείτε τι υπάρχει εκεί έξω, βρείτε ανθρώπους να σας εμπνέουν και ακούστε τους», ήταν η πληροφορία που μοιράστηκε ο Αργύρης Κουμτζής, ο πρώτος Έλληνας φοιτητής με ολοκληρωτική απώλεια όρασης, που έδωσε αγώνα για να σπουδάσει σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακολούθησε ένα workshop με τον Γιάννη Βαρσαμιδάκη, που παρουσίασε πώς επεξεργάζεται φωτογραφίες για τα κοινωνικά δίκτυα.

Η τελευταία συνεδρία ξεκίνησε με τη χαρισματική χροιά του Ηλία Μπόγδανου, ο οποίος παρουσίασε διασκευές και ένα δικό του νέο κομμάτι. Ύστερα ο Dan Merly Sobovitz, ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών, ανέλυσε την αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογίας και δημοκρατίας, ενώ ο απόφοιτος του ΟΠΑ Θάνος Σπηλιόπουλος, ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ithaca Laundry, τόνισε πως «ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα καλύτερο μέρος, και όλοι ευθυνόμαστε γι’ αυτό», και μίλησε για τον κοινωνικό αντίκτυπο της Ithaca Laundry. Τέλος, ο Τζον Τάραμας εμβάθυνε στα «τυχερά παιχνίδια», τα οποία και αποτελούν επαγγελματική του ενασχόληση.

Η virtual σκηνή έκλεισε με πλάνα των μελών της φετινής οργανωτικής ομάδας. Οι 30 αυτοί ξεχωριστοί χαρακτήρες, δρώντας στα όρια μιας «ομάδας-οικογένειας», έχτισαν συλλογικά το TEDxAUEB. Η πανδημία, ωστόσο, τους άλλαξε τα σχέδια. «Δέκα μέρες πριν το επίσημο event, όλα πάγωσαν. Όμως, μετά από χρόνο, αφοσίωση και πείσμα, είπαμε “ΤEDxAUEB 2020 event is going virtual” και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγούν στην «ΟΠΑ News». Έτσι, ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, το αλφάβητο της ομάδας τους έχει πλέον 30 γράμματα, και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 2021, με υγεία και ακόμα περισσότερες ιδέες που αξίζει να διαδοθούν!