Ισότητα των φύλων; «Μom shaming» και στερεότυπα στο εργασιακό περιβάλλον
Της ΞΕΝΙΑΣ ΜΑΜΑΚΟΥ,
μέλους του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ
Η ανισότητα των φύλων είναι ένα επίμονο ζήτημα στον εργασιακό χώρο. Έχει σημειωθεί βέβαια πρόοδος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους ανέλιξη και συχνά υπόκεινται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που επηρεάζουν τις ευκαιρίες τους για επιτυχία. Επιπλέον, οι εργαζόμενες μητέρες συχνά βιώνουν το λεγόμενο «mom shaming» και άλλες μορφές διακρίσεων που ενισχύουν αυτές τις προκλήσεις.
Είναι γνωστό ότι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας είναι η επικράτηση των στερεοτύπων. Οι γυναίκες συχνά θεωρούνται λιγότερο ικανές, λιγότερο αφοσιωμένες και λιγότερο φιλόδοξες από τους άνδρες, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο. Τα στερεότυπα αυτά συχνά επηρεάζουν τις αποφάσεις πρόσληψης, τις αξιολογήσεις απόδοσης και τις προαγωγές και μπορούν να δημιουργήσουν ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας για τις γυναίκες.
Οι εργαζόμενες μητέρες αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον σύνολο προκλήσεων. Πολλές μητέρες αναφέρουν ότι αισθάνονται κριτική για τις επιλογές τους, είτε επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, είτε να επιστρέψουν στη δουλειά. Το «mom shaming», δηλαδή η πράξη της κριτικής μιας μητέρας για τις γονικές επιλογές της, μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων σχολίων σχετικά με τις γονικές της δεξιότητες, κριτικής για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και πίεσης να συμμορφωθεί με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καριέρα των γυναικών. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην επιλεχθούν για προαγωγές, να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και να έχουν μειωμένες ευκαιρίες για ηγετικούς ρόλους σε σχέση με τους άνδρες. Αυτές οι ανισότητες είναι ακόμη πιο έντονες για τις εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν συχνά μια «ποινή μητρότητας», που τις «τιμωρεί» επειδή παίρνουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους.
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, είναι σημαντικό να αμφισβητηθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και να δημιουργηθεί μια κουλτούρα στο χώρο εργασίας πιο συμπεριληπτική. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προγράμματα κατάρτισης για διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους, ώστε να αναγνωρίσουν και να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους, καθώς και πολιτικές που υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τις πολύτιμες συνεισφορές που προσφέρουν οι γυναίκες και οι εργαζόμενες μητέρες στο εργατικό δυναμικό και να διασφαλίσουμε ότι τους παρέχονται οι ευκαιρίες και η υποστήριξη που χρειάζονται για να πετύχουν. Οι δράσεις της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΟΠΑ κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.