Καθαρισμός ακτής από εθελοντές του ΟΠΑ

Και εκτός Αττικής ανέλαβαν δράση οι φοιτητές του Ιδρύματος


34_14.1_photo.jpg

Καθαρισμός ακτής από εθελοντές του ΟΠΑ
Καθαρισμός ακτής από εθελοντές του ΟΠΑ

Μεγάλη εθελοντική δράση του Οικο­νομικού Πανεπι­στημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμ­βρίου της περασμένης χρονιάς στην Ψήφτα Τροιζηνίας, όπου φοιτήτρι­ες και φοιτητές απομάκρυναν 100 κιλά απορριμμάτων από τον σπάνιο υδροβιότοπο. Ο καθαρισμός έγι­νε σε συνεργασία με τη HELMEPA –την Ελληνική Ένωση Προστασί­ας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, η οποία με σύμβολο τον γνωστό «Γλά­ρο» ξεκίνησε το 1983 συντονισμέ­νες εκστρατείες με σκοπό την ευαι­σθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για καθαρές θάλασσες και ακτές– και στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΒΟΡΙΑΣ», το οποίο η HELMEPA υλοποιεί με την υποστήριξη του Κοι­νωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.

Ευαισθητοποιημένοι γύρω από την περιβαλλοντική κρίση, που αποτε­λεί ένα από τα κυριότερα προβλή­ματα της εποχής που διανύουμε, οι εθελοντές του ΟΠΑ ενώθηκαν γύρω από έναν κοινό στόχο: να συμμετά­σχουν στον καθαρισμό της παράκτι­ας περιοχής στην Ψήφτα Τροιζηνίας. Αφού έλαβαν μια σύντομη ενημέρωση-εκπαίδευση σχετικά με τον ορθό τρόπο περισυλλογής και καταγρα­φής απορριμμάτων, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες, εξοπλίστη­καν με φόρμες καταγραφής, ειδικά γάντια και σακούλες και... ανέλαβαν δράση.

34_14.2_photo.jpg

Καθαρισμός ακτής από εθελοντές του ΟΠΑ

Για τις επόμενες τρεις ώρες η προσήλωσή τους στον κοινό στόχο ήταν αξιοθαύμαστη. Νέες και νέοι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, άτομα που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους εθελοντική δράση έγιναν μία ενωμένη ομάδα με σκο­πό, όταν φύγουν από την παραλία, να την αφήσουν όπως θα έπρεπε να είναι: απαλλαγμένη από πλαστι­κά και κάθε είδους ανακυκλώσιμα απορρίμματα, τα οποία «ανήκουν» στους μπλε κάδους και όχι στη θάλασσα. Αποδεικνύοντας ότι ο κοινός στόχος και η συνεργασία αποφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα, περισυνέλεξαν περισσότερα από 100 κιλά απορριμμάτων.


Οι δράσεις εθελοντών του ΟΠΑ για μείωση των απορριμμάτων
στο ελληνικό παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον θα συνεχιστούν.


Πώς βίωσαν όμως οι ίδιοι αυτή την εμπειρία;

«Από μικρή ήθελα να συμμετάσχω σε εθελοντικές δράσεις, και το AUEB Volunteers μου έδωσε αυτή την ευκαιρία», λέει στην «ΟΠΑ News» η προπτυχιακή φοιτήτρια Γεωργία Σταυρίδου. Και προσθέτει: «Συνεργαστήκαμε ωραία σαν ομάδα, καταλάβαμε τη σημασία του να μην αφήνουμε πίσω μας σκουπίδια όταν φεύγουμε από μια παραλία και μάθαμε από τη HELMEPA χρήσιμα tips για μείωση του αποτυπώματός μας».

«Αναμφίβολα, οι γνώσεις που αποκόμισα από τη δράση είναι πολλές χάρη στη συνεργασία του Προγράμματος με τη HELMEPA, που φρόντισε να μας ενημερώσει για πράγματα όπως το γεγονός ότι πολλά από τα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα είναι η αιτία για την εξαφάνιση κάποιων θαλάσσιων οργανισμών. Προσωπικά θεωρώ το συναίσθημα του να προσφέρεις μοναδικό. Το AUEB Volunteers είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στον δρόμο της συνεισφοράς και σε ευχάριστες εξορμήσεις που πολλές φορές αυτή συνδυάζει», αναφέρει με τη σειρά της η Κατερίνα Καρούση, φοιτήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Για πολλούς φοιτητές που δεν γνώριζαν το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΠΑ, ήταν η πρώτη τους δράση. Πλάι στο αίσθημα ικανοποίησης από την εθελοντική προσφορά και την περιβαλλοντική ενημέρωση, ένιωσαν ομαδικότητα, διαδραστικότητα και δημιουργικότητα.

«Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Επικρατούσε η ικανοποίηση, το αίσθημα ολοκλήρωσης, η χαρά. Ήταν μια εμπειρία που άξιζε τον κόπο και τον χρόνο που διέθεσα, και θα την επαναλάμβανα σίγουρα», δηλώνει με ενθουσιασμό η Καλλιόπη Πλουμή, πρωτοετής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. «Το AUEB Volunteers είναι η αρχή της πορείας μου ως εθελόντριας», συμπληρώνει. Μέχρι τον επόμενο καθαρισμό ακτής, οι εθελοντές του ΟΠΑ καταλήγουν με το σύνθημα: «Τα σκουπίδια σου στον κάδο και... καθάρισες!».