Μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας

Δημήτρης Μπουραντώνησ, Πρύτανης ΟΠΑ

Η αισιοδοξία επιστρέφει τη νέα αυτή χρονιά, με την προσδοκία να λυθούν τα υγειονομικά προβλήματα από την πανδημία, αλλά και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εκπαιδευτικές, οικονομικές και κοινωνικές της συνέπειες.

Η χρονιά αυτή αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας, δεδομένου ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και γιατί τίθενται οι βάσεις για μια σειρά στρατηγικών ζητημάτων που αφορούν το μέλλον της μετά την περιπέτεια της πανδημίας.

Για τον σκοπό αυτόν, σε αυτό το τεύχος της εφημερίδας μας πραγματευόμαστε ζητήματα που αφορούν τη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε και το πώς η χώρα μας μπορεί να τοποθετηθεί στρατηγικά σε αυτήν. Επτά διακεκριμένοι οικονομολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναλύουν το τι προσδοκούμε το 2021 και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί στρατηγικά η χώρα μας. Επιπλέον, παρουσιάζουμε μέρος των ερευνών και του έργου που γίνεται στα Εργαστήριά μας από τους εξαιρετικούς επιστήμονες-καθηγητές του Ιδρύματος σχετικά με την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και άλλες εκφάνσεις της νέας πραγματικότητας, με βλέμμα προσαρμογής μας σε αυτές και στρατηγικής αντιμετώπισής τους ως ελκυστικών ευκαιριών για τη χώρα μας.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποδεικνύει έμπρακτα ότι συμμετέχει ενεργά και συνεισφέρει αποτελεσματικά στη θετική αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, δείχνοντας τον δρόμο για τον νέο ρόλο και την αποστολή των πανεπιστημίων, προκειμένου αυτά να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας.