Μια νέα «δικτύωση» καταναλωτών και εμπόρων

Τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις παγκόσμιας κλάσης


Μία νέα εταιρεία τεχνολογίας, που αναπτύσσει ευφυείς λύσεις εντοπισμού θέσης για επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, κλέβει τις εντυπώσεις την τελευταία τριετία, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες των δημιουργών της και αποφοίτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για την πορεία του εγχειρήματός τους, αλλά και τα εφόδια που έλαβαν στη διάρκεια των σπουδών τους μιλάει στην «ΟΠΑ News» ο κ. Λέων Γαβαλάς, συνιδρυτής της startup.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα σας;

Η bespot είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που αναπτύσσει εργαλεία εξαγωγής χρήσιμων πληροφοριών για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, αναλύοντας δεδομένα τοποθεσίας, αισθητήρων και συναλλαγών. Με την Αναστασία Γρίβα και τον Βασίλη Σταύρου γνωριστήκαμε στο πλαίσιο των διδακτορικών μας σπουδών στο ΟΠΑ. Είχαμε εργαστεί σε έργα ανάλυσης δεδομένων, όπου διαπιστώναμε περιορισμούς σε υφιστάμενες λύσεις. Αποφασίσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία.

Η πλατφόρμα μας δίνει πρόσβαση σε πληροφορίες επισκεψιμότητας, live heatmaps, περσόνες πελατών, προτιμήσεις καταναλωτών και άλλες πληροφορίες σχετικά με φυσικά καταστήματα και brands. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να συνδέσουμε το καλάθι αγορών με το πραγματικό μονοπάτι του καταναλωτή, αλλά και τη γνώμη του σε κάθε επίσκεψη. Η εταιρεία προσφέρει λύσεις που ενεργοποιούν υπηρεσίες σε κινητά τηλέφωνα με βάση την τοποθεσία του χρήστη και λογισμικό προσδιορισμού θέσης σε εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα, που χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης, επιτυγχάνοντας ακρίβεια παγκόσμιας κλάσης. Επιπλέον, έχουμε μια διαθέσιμη δωρεάν εφαρμογή για καταναλωτές, όπου τους δίνουμε κίνητρα να ανακαλύψουν νέα σημεία και να μας πουν τη γνώμη τους για επισκέψεις σε καταστήματα και άλλα σημεία της πόλης. Έχουμε χτίσει μια κοινότητα ανθρώπων που συνεισφέρουν καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.

Οι λύσεις της εταιρείας βοηθούν τις επιχειρήσεις να ξεκλειδώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους πελάτες τους.

Ξεκινήσατε με δικά σας κεφάλαια ή λάβατε εξωτερική χρηματοδότηση;

Για να επιβεβαιώσουμε αν λειτουργεί η ιδέα, απευθυνθήκαμε σε μια πολυεθνική εταιρεία, που χρηματοδότησε το πρώτο μας πιλοτικό. Οι λύσεις της εταιρείας, από τα πρώτα μας βήματα, έχουν βραβευτεί από φορείς όπως Ίδρυμα Λάτση, Viva Wallet και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που μας εξασφάλισαν κάποιους πόρους για να υλοποιήσουμε το Minimum Viable Product. Στην πορεία λάβαμε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος EGG της Eurobank και από το UniFundVC, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της εταιρείας.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στην ομάδα μας έχουμε περισσότερα από 20 άτομα, νέους εργαζομένους, στελέχη με εμπειρία και επιστήμονες, υποστηρίζοντας καθημερινά την ενεργοποίηση location-aware υπηρεσιών και την εξαγωγή στατιστικών για περισσότερα από 5.000 σημεία. Δεδομένης της ανάπτυξης της εταιρείας, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 30 εργαζομένους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αναζητούμε νέα άτομα, προγραμματιστές και στελέχη διοίκησης. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που έχουν διεθνή δραστηριότητα, και έτσι θα έχουμε σημαντική παρουσία σε πόλεις του εξωτερικού εντός του τρέχοντος έτους.

 

Πόσο μπορούν να στηρίξουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις την εγχώρια αγορά εργασίας; Εάν η εταιρεία σας γιγαντωνόταν, θα μένατε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερες επιχειρήσεις τεχνολογίας που να μπορούν να υποστηρίξουν ταχεία ανάπτυξη, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς καταφέραμε να πείσουμε δύο άτομα να επιστρέψουν από το εξωτερικό και να δουλέψουν μαζί μας. Θέλουμε η έδρα μας να παραμείνει στην Ελλάδα, που πλέον ευνοεί την ανάπτυξη επιχειρήσεων που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, θα γίνει αναγκαίο κάποια στιγμή να έχουμε φυσική παρουσία και σε άλλες χώρες.

 

Πόσο σας βοήθησαν οι σπουδές σας στο ΟΠΑ ώστε να αναπτύξετε επιχειρηματική δράση;

Η Αναστασία Γρίβα και εγώ είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε ένα ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον που λειτουργούσε σύμφωνα με διεθνή πρότυπα αριστείας. Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου πραγματοποιήσαμε τις προπτυχιακές μας σπουδές, αποκτήσαμε τις βάσεις για την καινοτομία στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, σε μία εποχή ανάπτυξης του κλάδου. Μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα που είχαμε μαζί στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν (ELTRUN), αποκτήσαμε επαφή με τη βιομηχανία σε πρωτοπόρα έργα καινοτομίας Big Data και IoT, ενώ μέσα από τις δράσεις του ACEin του ΟΠΑ ξεκίνησε το ταξίδι της κοινής μας επιχειρηματικής πορείας.