Μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα

Το ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς μάς βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μία εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η συγκυρία της πανδημίας της νόσου COVID-19 είναι αλήθεια ότι επιβάλλει την υιοθέτηση νέων συνηθειών και συμπεριφορών. Η καθημερινότητά μας διαμορφώνεται με βάση καινούργιες παραμέτρους και διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Σε ό,τι μας αφορά ως πανεπιστημιακή κοινότητα, αυτό που βεβαίως οφείλουμε όλοι να πράξουμε είναι η πλήρης συμμόρφωση με τις επιταγές της τρέχουσας κατάστασης. Αναμφίβολα, η προσωρινή διενέργεια του μεγαλύτερου τμήματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της χρήσης εξ αποστάσεως μεθόδων σάς στερεί την ανεκτίμητη εμπειρία της διάδρασης μεταξύ σας, καθώς και με τους καθηγητές σας, τουλάχιστον στον βαθμό που θα τη βιώνατε με την καθημερινή φυσική σας παρουσία στους χώρους του πανεπιστημίου μας. Και είναι αυτή η αναστολή τής διά ζώσης καθημερινής επαφής φοιτητή-καθηγητή δυσάρεστη όχι μόνο για εσάς, αλλά και για όλους εμάς που σας διδάσκουμε και έχουμε ανάγκη την ανατροφοδότηση της γνώσης και των εμπειριών που προκύπτουν μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσουμε μαζί σας στο πλαίσιο της αποστολής μας ως πανεπιστημιακών δασκάλων.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα καταστεί δυνατό όλοι αυτοί οι περιορισμοί να αρθούν, επιτρέποντάς μας να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας, να συσφίξουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, να δραστηριοποιηθούμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και να συμβάλουμε όλοι μαζί, με αισιοδοξία και ενότητα, στη χάραξη μιας σπουδαίας πορείας για το πανεπιστήμιό μας.

Δημήτρης Μπουραντώνης

Πρύτανης του ΟΠΑ