Ο «επτάλογος» της πανδημίας

Δύσκολο αναμένεται το φθινόπωρο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, με την πανδημία του νέου κορωνοϊού να έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Πώς όμως θα είναι η ζωή μας τους επόμενους μήνες; Πως θα εργαζόμαστε;

Η «ΟΠΑ News» συγκέντρωσε παρακάτω μερικές ερωτήσεις τις οποίες πιθανώς όλοι έχουμε στο μυαλό μας...

 

Πώς μπορώ να χειριστώ καλύτερα τις εξ αποστάσεως συναντήσεις;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τον σκοπό της συνάντησης, τη διάρκειά της και τους βασικούς κανόνες. Έτσι, μιλήστε εξαρχής για τους κανόνες, όπως, για παράδειγμα, «δεν τσεκάρουμε email, δεν απαντάμε σε τηλέφωνα και δεν κάνουμε άλλα, άσχετα με την συνάντηση, πράγματα την ίδια στιγμή». Επίσης, αρχίστε τις συναντήσεις με τα πολύ εισαγωγικά θέματα, για να δώσετε σε όλους τον χρόνο να συνδεθούν και να αισθανθούν μέλη της συνάντησης. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση να νιώθουν καλά, γι’ αυτό ρωτήστε τους και ανταποκριθείτε στους προβληματισμούς τους. Επίσης, μια καλή πρακτική, όπως σε όλες τις συναντήσεις, είναι η διαμόρφωση ατζέντας των θεμάτων προς συζήτηση, προκειμένου να προβλεφθεί αρκετός χρόνος για τη συζήτηση. Η ύπαρξη ατζέντας δεν θα πρέπει να εμποδίζει όμως τη συζήτηση μη προβλεπόμενων θεμάτων! Ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε όλοι συνθήκες κρίσης, συνεπώς θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούν αναδυόμενα ζητήματα.


Στην επιχείρηση αποφασίστηκε η κα­θημερινή θερμομέτρηση κάθε εργαζο­μένου πριν την είσοδό του ως μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν ανησυχώντας για την καταγραφή των προσωπικών τους δεδομένων, όπως και για τυχόν πρόσθετες σχετικές απο­φάσεις. Πώς να το διαχειριστώ;

Είναι κρίσιμο να επικοινωνηθούν πλήρως και με σαφήνεια οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και να υπάρχει πλή­ρης διαφάνεια στις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά ενδεχόμενη καταγραφή, αποθήκευση ή κοινοποίηση των δεδομένων. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να διασκεδαστούν πιθανώς αβάσιμες ανησυχίες. Επι­πλέον, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για περιορισμένου εύρους απόφαση, ώστε να μη θεωρηθεί ως προπομπός μιας ευρύτερης αλλαγής στην εταιρική στρατηγική. Εναλλακτικά, και με δεδομένη την εμπιστοσύνη προς τους συνεργά­τες σας, μπορείτε να μεταφέρετε την ευθύνη της μέτρησης στους ίδιους κατά την είσοδό τους στην επιχείρηση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος γνωστοποίησης των προσωπικών τους δεδομένων σε τρίτους. Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να αντιδρούν, τότε μια καλή προσέγγιση είναι να προσφέρετε την επιλογή να εργάζονται εξ αποστάσεως. Θα καθησυχάσει τόσο τους ίδιους όσο και τους υπολοίπους.


Ψάχνω για εργασία (έψαχνα και πριν την πανδημία). Να παγώσω την προσπάθειά μου ή με ποιον τρόπο να συνεχίσω;

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας πραγματοποιείται και μέσω του διαδικτύου, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να παγώσω τη διαδικασία. Συνεχίζω λοιπόν να ψάχνω για θέσεις εργασίας σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων (πολλές εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν), γίνομαι ακόμη πιο ενεργός σε ιστοσελίδες ανάρτησης αγγελιών και αναζήτησης εργασίας (π.χ. LinkedIn, Glassdoor), μελετώντας υλικό που ανεβάζουν άλλοι ή ανεβάζω και εγώ υλικό που βρίσκω ενδι­αφέρον. Ψάχνω στο LinkedIn και συνδέομαι με παλιούς συμμαθητές, συμφοιτητές, συναδέλφους, καθηγητές. Κάνω επιτέλους αυτό το eLearning πρόγραμμα (πολλά από αυτά είναι δωρεάν) που θα με βοηθήσει να αναπτύξω γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα μου χρειαστούν στο μέλλον, αυτοαξιολογώ τις διαπροσωπικές μου δεξιότητες με δωρεάν εφαρμογές, επισκέπτομαι ιστοσελίδες Γραφείων Διασύνδεσης πανεπιστημίων (π.χ. www.career.aueb.gr).


Ένας οργανισμός όπου είχα στείλει το βιογραφικό μου με προσκάλεσε να πραγματοποιήσω ψηφιακή συνέντευξη (ασύγχρονη βιντεογραφημένη συνέ­ντευξη). Αισθάνομαι άβολα. Πώς μπο­ρώ να το διαχειριστώ;

Η ψηφιακή συνέντευξη αποτελεί το πιο εν­δεδειγμένο μέσο επιλογής προσωπικού σε συνθήκες περιορισμών και εξ αποστάσεως εργασίας. Παρέχει τη δυνατότητα ευ­ελιξίας (π.χ. μετακίνηση), η οποία, σε συν­δυασμό με την τυποποίηση (κοινά ερωτή­ματα σε όλους τους υποψηφίους), αυξάνει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια και μειώνει την προκατάληψη. Όλες οι σημα­ντικές ικανότητες και δεξιότητες αποκαλύ­πτονται και υπάρχει η δυνατότητα αναλυ­τικών προβλέψεων (αυτόματη αξιολόγηση των υποψηφίων από αλγορίθμους και τε­χνητή νοημοσύνη). Όλα τα ανωτέρω οδη­γούν σε πιο ολοκληρωμένη και ακέραιη λήψη αποφάσεων. Ο υποψήφιος θα πρέ­πει να φροντίσει την ταχύτητα της σύνδε­σής του για να μην υπάρχουν καθυστερή­σεις, τον χώρο διεξαγωγής της συνέντευ­ξης και την εμφάνισή του. Θα πρέπει, ακό­μη, να προετοιμαστεί καταλλήλως, και συγκεκριμένα να εξοικειωθεί με τέτοιες πλατφόρμες (αναζήτηση λεπτομερειών για τη διεξαγωγή της συνέντευξης) και να εκ­παιδευτεί εστιάζοντας στη μη λεκτική επι­κοινωνία ώστε να αποδώσει καλύτερα και να μειωθεί η επίδραση του άγχους.


Είναι πιο κουραστική η εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Για ποιους λόγους;

Στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού έχει αυξηθεί. Παρά τα πολλά θετικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί προσήλωση σε μία οθόνη και περισσότερη προσπάθεια κατανόησης λόγω έλλειψης προσωπικής επαφής και αμεσότητας. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί εκπαιδευόμενοι δεν έχουν εμπλακεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσπάθεια προσαρμογής.


Πριν την πανδημία συνήθιζα να έχω προσωπική επαφή με πελάτες και συνεργάτες, παρακολουθούσα ημερίδες και συνέδρια. Πώς μπορώ να διατηρήσω ή και να εμπλουτίσω το δίκτυο των επαγγελματικών επαφών μου όσο διάστημα εργάζομαι από απόσταση;

Προφανώς, δεν είναι το ίδιο, αλλά η εξ αποστάσεως επικοινωνία και συνεργασία μπορεί να είναι εποικοδομητική και σίγουρα μια καλή επιλογή στην τρέχουσα συγκυρία. Αν δεν έχετε αξιοποιήσει μέχρι τώρα τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι κρίσιμο να το κάνετε. Διαμορφώστε το προφίλ σας στο LinkedIn, συνδεθείτε με ανθρώπους που ανήκουν στο φυσικό σας δίκτυο και αναζητήστε νέους σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκμεταλλευτείτε το δίκτυο της επιχείρησης στην οποία εργάζεστε, αλλά και το δίκτυο των γνωστών σας. Σχολιάστε και αντιδράστε στις αναρτήσεις τους, μοιραστείτε τις, κάντε τις δικές σας προσπάθειες. Η παρουσία σας θα τύχει προσοχής από άλλους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και πολύ σύντομα θα έχετε αναπτύξει μια χρήσιμη εναλλακτική. Παράλληλα, μπορείτε να συμμετέχετε σε online συναντήσεις, podcasts ή ομιλίες. Είναι ευκαιρία όχι μόνον να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον τομέα σας, αλλά και να καλλιεργήσετε τις επαγγελματικές σας επαφές.


Η τηλεργασία συνδέεται κάποιες φορές με την επαγγελματική κόπωση. Πώς μπορώ να το χειριστώ ως εργαζόμενος;

Με την τηλεργασία σίγουρα κάνουμε τα πράγματα με τρόπο διαφορετικό. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν συχνά πως η τηλεργασία μπορεί να τους εξουθενώσει ή να τους «παραλύσει» και να μην κάνουν τίποτα. Ένα πρώτο βήμα για την εξ αποστάσεως εργασία είναι να δημιουργήσετε τον κατάλληλο χώρο. Φροντίστε το νέο σας «εργασιακό» περιβάλλον, ώστε να σας παρακινεί να δουλέψετε, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία που σας αποσπούν την προσοχή. Δημιουργήστε ρουτίνες στην εργασιακή σας ημέρα. Ξεκινήστε την κάθε εργασιακή σας ημέρα με τους στόχους σας σε ιεράρχηση, δηλαδή με το πιο επείγον να πηγαίνει πρώτα. Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα και να πίνετε νερό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε την τεχνική Pomodoro: 25 λεπτά εστίασης σε μία εργασία, 5 λεπτά διάλειμμα και μεγαλύτερο διάλειμμα μετά από τέσσερα 25λεπτα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε αρχίζει και πότε τελειώνει μια εργασιακή ημέρα, διαφορετικά κινδυνεύετε να εργάζεστε όλη την ημέρα.

Περισσότερες ερωταπαντήσεις:

https://www.aueb.gr/el/content/hr-case-study-series