Τεχνητή Νοημοσύνη και Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:

ΙΩΝ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ,
Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ και
Ερευνητής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

 


Το δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος φιλοξενεί έξι άρθρα διακεκριμένων ερευνητών, που φωτίζουν πρόσθετες πτυχές της ραγδαίας προόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Η κυρία Σιδέρη και ο κ. Παπαδημητρίου συνοψίζουν στο πρώτο άρθρο τις εξελίξεις των τελευταίων δέκα περίπου ετών, που οδήγησαν στη σημερινή έκρηξη της ΤΝ. Εξηγούν, επίσης, σε ποιους τομείς η ΤΝ υστερεί ακόμα σημαντικά της ανθρώπινης σκέψης και απαντούν στο ερώτημα αν η ΤΝ αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα. 

Ο κ. Ευγενίου υπενθυμίζει ότι οι αλγόριθμοι άλλαξαν δραματικά τη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες αλλά είχαν και πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και η διευκόλυνση διακίνησης παράνομων προϊόντων. Χρειάζεται προσοχή, επισημαίνει, ώστε να μην επαναλάβουμε παρόμοια λάθη με την ΤΝ.

Η κυρία Μήτρου εξηγεί περαιτέρω, από τη σκοπιά της νομικού, τα ηθικά και νομικά ζητήματα που θέτουν οι εξελίξεις της ΤΝ, τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τεθούν όρια στην ΤΝ, ώστε να προστατευθούν θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, καθώς και τα είδη των κανονιστικών ρυθμίσεων που επιχειρούνται.

Ο κ. Δασκαλάκης εξηγεί ότι, παρά τις εντυπωσιακές εξελίξεις, τα συστήματα ΤΝ δεν είναι αποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου απαιτείται στρατηγική σκέψη, κάτι που είναι εμφανές ακόμα και όταν ένα αυτόνομο όχημα επιχειρεί να «διαπραγματευτεί» με άλλους οδηγούς πότε θα το αφήσουν να στρίψει σε μια διασταύρωση. Χρειάζεται, επομένως, πολλή δουλειά ακόμα ώστε να συνδεθεί η ΤΝ με τον κλάδο της Θεωρίας Παιγνίων.

Η κυρία Ανανιάδου παρουσιάζει πιθανές εφαρμογές της ΤΝ στην αντιμετώπιση αναγκών ψυχικής υγείας, π.χ. συστήματα διαδικτυακής συμβουλευτικής και συναισθηματικής υποστήριξης. Επισημαίνει τα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και την ανάγκη τα συστήματα ΤΝ να υποστηρίζουν τους ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Τέλος, ο κ. Σελλής παρουσιάζει τη Μονάδα «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», με την οποία συνεργάζονται πολλοί από τους αρθρογράφους του αφιερώματος. Η μονάδα έχει ως κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ερευνητών της ΤΝ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τη μεγιστοποίηση του οφέλους της χώρας από την ΤΝ.

Το πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στο Τεύχος 51 της ΟΠΑ News, που κυκλοφόρησε και ως ένθετο του Βήματος. Είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο του Βήματος και της ΟΠΑ News.

 

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:

Η ΤΝ και το μέλλον της ανθρωπότητας
ΣΙΔΕΡΗ ΜΑΡΘΑ | τ. Καθηγήτρια Τμήματος Πληροφορικής ΟΠΑ
και
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ | Καθηγητής Πληροφορικής στο Columbia University και Επικεφαλής Ερευνητής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Σχεδιάζοντας τον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ | Καθηγητής INSEAD

Ζητούνται «φρένα» και «όρια ταχύτητας»
ΜΗΤΡΟΥ ΛΙΛΙΑΝ | Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γιατί οι μηχανές κερδίζουν στο σκάκι αλλά χάνουν στον δρόμο;
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και Επικεφαλής Ερευνητής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Ένας πολλά υποσχόμενος βοηθός των ειδικών της ψυχικής υγείας
ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ | Καθηγήτρια Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Manchester και Ερευνήτρια της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»: Κορυφαία Ερευνητική Κοινότητα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
ΣΕΛΛΗΣ ΤΙΜΟΣ | Διευθυντής της Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 52ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024