Πανεπιστήμια και πανδημία

Από τη Ρωσία μέχρι τον Καναδά, η πανδημία έπληξε σοβαρά τα προγράμματα διεθνών ανταλλαγών φοιτητών και προσωπικού. Το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, άλλωστε, χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρη αβεβαιότητα σε όλη την υφήλιο. Δύο στελέχη μεγάλων πανεπιστημίων της Μόσχας και του Μόντρεαλ εξηγούν στην «ΟΠΑ News» ποιες δυσκολίες συνάντησαν, πώς τις υπερκέρασαν και ποιες νέες προκλήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα.

 

Η Ρωσία ανοίγει τα ακαδημαϊκά της σύνορα σταδιακά

του Mario De Martino, Deputy Head, Unit for Cooperation with International Organizations, Department of International Cooperation in Education & Science, Peoples’ Friendship University of Russia

Τo ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Ρωσία συνέπεσε με τους εορτασμούς του Peoples’ Friendship University of Russia (PFUR) για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, στις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Όπως συνέβη με όλες τις άλλες μορφές διεθνούς κινητικότητας, το Πρόγραμμα Erasmus+ στο PFUR υπέστη κι αυτό τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα ταξίδια. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές του PFUR στην Ευρώπη αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την κινητικότητά τους, ενώ πολλοί ξένοι (εισερχόμενοι) φοιτητές συμφώνησαν να παραμείνουν στη Μόσχα μέχρι το τέλος της περιόδου των σπουδών τους.

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αβεβαιότητα. Πολλά πανεπιστήμια (συμπεριλαμβανομένου του PFUR) κλήθηκαν να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια που αφορούσαν την οργάνωση των μετακινήσεων με φυσική παρουσία, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει.

Από τη στιγμή που η Ρωσία έκλεισε τα ακαδημαϊκά της σύνορα με αρκετά κράτη, δεν επιτράπηκε καμία μετακίνηση με φυσική παρουσία στους φοιτητές και στο προσωπικό του PFUR. Μόνο στο τέλος του περασμένου ακαδημαϊκού έτους μπόρεσαν κάποια μέλη του προσωπικού μας να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Αντιθέτως, ορισμένοι εισερχόμενοι φοιτητές μπόρεσαν να διανύσουν μία περίοδο σπουδών στο πανεπιστήμιό μας στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η Ρωσία ανοίγει και πάλι σταδιακά τα σύνορά της για ακαδημαϊκούς λόγους. Μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 όλο και περισσότεροι ξένοι φοιτητές θα αρχίσουν να την επισκέπτονται με προγράμματα ανταλλαγών. Δεδομένου ότι τα ρωσικά σύνορα με ορισμένες χώρες παραμένουν ακόμη κλειστά, το PFUR προσφέρει τη δυνατότητα της μεικτής κινητικότητας, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των εισερχόμενων φοιτητών.

Η πανδημία μάς δίδαξε ότι απρόβλεπτες συγκυρίες μπορούν να επηρεάσουν ριζικά τη ζωή μας, ωστόσο μπορούμε πάντα να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.


 

Το Μόντρεαλ υποδέχεται φοιτητές από το εξωτερικό ξανά

της Mireille Saad, Integration & Student Life Advisor, International Exchange Students, École des sciences de la gestion, Université du Québec à Montréal

Στο Μόντρεαλ το λόκνταουν ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου 2020. Ζητήθηκε από όλους τους υπαλλήλους να παραμείνουν στο σπίτι τους και να εργαστούν εξ αποστάσεως, ενώ οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό υποχρεώθηκαν να συνεχίσουν τα μαθήματα διαδικτυακά. Καθώς πολλές κυβερνήσεις ζήτησαν από τους πολίτες τους να επιστρέψουν στη χώρα τους, το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Université du Québec à Montréal (UQAM) χρειάστηκε να διαχειριστεί την επιστροφή 160 και πλέον εισερχόμενων φοιτητών στην πατρίδα τους και, επιπλέον, τον επαναπατρισμό 145 φοιτητών στον Καναδά.

Στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του UQAM, πριν την πανδημία, λίγα μόνο μαθήματα προσφέρονταν διαδικτυακά. Η υγειονομική κρίση έδωσε ώθηση σε πολλά προγράμματα εξ αποστάσεως μάθησης που βρίσκονταν ακόμα στην αρχική φάση εφαρμογής τους. Το campus του UQAM παρέμεινε ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με τήρηση αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου και περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό αποκλειστικά και μόνο για τους φοιτητές και το προσωπικό του.

Όσον αφορά την εξερχόμενη κινητικότητα, το πανεπιστήμιο πήρε την απόφαση να ακυρώσει κάθε είδους ταξίδια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπό κανονικές συνθήκες το Γραφείο μας οργανώνει μαθήματα που συνήθως περιλαμβάνουν κι ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα και όποτε ήταν δυνατόν, προσφέραμε στους φοιτητές μας ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ανταλλαγής, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ανάγκη τους για απόκτηση διεθνούς εμπειρίας.

Κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 αναμένουμε περίπου 350 φοιτητές και φοιτήτριες από το εξωτερικό στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του UQAM. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, οι εισερχόμενοι φοιτητές υποχρεούνται πλέον να αποκτήσουν άδεια παραμονής προτού ταξιδέψουν στον Καναδά, γεγονός που έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στις καναδικές υπηρεσίες μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο, αλλά και προβληματισμό στους εισερχόμενους φοιτητές και στα Ιδρύματα-εταίρους.