Το ακόλουθο κείμενο σκοπεύει αφενός στην ενημέρωση σχετικά με την ιστοσελίδα του ΕURES και το περιεχόμενό της και αφετέρου στην ανάδειξη της έμφασης που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δια βίου μάθηση και την αυξημένη βαρύτητα που πρέπει να δώσουν οι φοιτητές και απόφοιτοι σε αυτή.
Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλό είναι να ενημερώσουμε για τις δυνατότητες αναφορικά με την αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδος και τα απαραίτητα προσόντα που σχετίζονται με την καλύτερη πρόσβαση του υποψηφίου στο εκάστοτε πλαίσιο αναζήτησης. Παρακάτω παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τον μεγαλύτερο διαδικτυακό τόπο αναζήτησης εργασίας σε χώρες του εξωτερικού (EURES), στον οποίο προσφέρεται η δυνατότητα εύρεσης εργασίας σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μια μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων και οργανισμών.
Την τελευταία τριετία παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά εργασίας εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης . Οι προσφερόμενες θέσεις στο εσωτερικό της χώρας μειώνονται δραματικά, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να αναζητούν απασχόληση σε ξένες χώρες με ρυθμούς εντεινόμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στο 26% σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθιστώντας την χώρα μας πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας ακόμη και το αντίστοιχο ποσοστό της Ισπανίας. Τα ποσοστά ανεργίας σε νέους κάτω των 25 ετών είναι ακόμη χειρότερα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 52% σύμφωνα πάλι με την ίδια Αρχή. Αυτό το ποσοστό ανεργίας περιλαμβάνει ανθρώπους με αξιόλογα προσόντα, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, και φυσικά πολλές ελπίδες και όνειρα για το μέλλον.
Μέσα στο ευρύτερο αρνητικό τοπίο λοιπόν, ο δικτυακός τόπος του EURES (http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el) μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο σε νέους αλλά σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που πλήττονται από την υψηλή ανεργία και την αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον. Επιπλέον, φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και με μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν μπορούν να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο και να ανατρέξουν στο περιεχόμενο του για πληροφοριακό υλικό σχετικά με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, είναι σκόπιμο να τονίσουμε την αυξημένη βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι τις πιστοποίησης προσόντων και δεξιοτήτων των υποψηφίων και στη μεγάλη σημασία που δίνει η Ε.Ε.. Σχετικές πληροφορίες αναφορικά με την ανάγκη πιστοποίησης σε επίπεδο Ε.Ε. μπορεί να βρει κάποιος εδώ: http://goo.gl/Oj7cb . Στην αναφορά αυτή, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη δια βίου μάθησης σε όλα τα επαγγελματικά πεδία με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δεξιότητες και τα επιμέρους προσόντα ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της κινητικότητας του επαγγελματία είτε κατά την περίοδο απασχόλησης είτε κατά την περίοδο αναζήτησης εργασίας ή/και υποαπασχόλησης.
Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από την ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας σε εργαζόμενους και μη είναι αφόρητες. Στο σύνολο τους οι άνθρωποι είτε εργάζονται είτε όχι αισθάνονται επιβαρυμένοι – οι μεν πρώτοι διότι δεν γνωρίζουν το άμεσο επαγγελματικό τους μέλλον ούτε μπορούν να σχεδιάσουν τις επόμενες εργασιακές τους κινήσεις και οι δε δεύτεροι διότι αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της ανεργίας και υποαπασχόλησης και αναζητούν αγωνιωδώς διέξοδο.
Στην δύσκολη αυτή περίοδο, είναι απαραίτητο όσο ποτέ οι φοιτητές και απόφοιτοι να κινητοποιηθούν έγκαιρα και να προετοιμαστούν όσο το δυνατό καλύτερα για την έξοδό τους στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι να οπλίσουν τη φαρέτρα τους με ένα σωστά συνταγμένο βιογραφικό σημείωμα, να μπορούν να συντάξουν μια αξιόλογη συνοδευτική επιστολή και να είναι άρτια προετοιμασμένοι για τη συνέντευξη επιλογής. Είτε επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο, είτε ενταχθούν στην αγορά εργασίας, είναι σκόπιμοι οι υποψήφιοι να δείξουν ευελιξία προς την ανάδειξη κλίσεων και ενδιαφερόντων με σκοπό την καλύτερη εικόνα γύρω από τα ενδιαφέροντα και τις επιμέρους επιλογές τους. Έτσι, θα μπορέσουν να αποσαφηνίσουν το πεδίο δράσης τους με γνώμονα τις γνώσεις τους, τα ενδιαφέροντα τους και τα σημεία στα οποία έχουν ιδιαίτερη κλίση. Η περαιτέρω ενίσχυση της κινητικότητας των υποψηφίων είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος απάντησης στο ερώτημα, «τι χρειάζομαι και πώς μπορώ να το προσεγγίσω».
Απαραίτητα λοιπόν, ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αναπτύξει ο υποψήφιος κύκλο ανθρώπων οι οποίοι θα επιδείξουν ενδιαφέρον για τον ίδιο και θα λειτουργήσουν επικουρικά στην επίτευξη των σκοπών του. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικειωθεί με την επικοινωνία, την προώθηση του βιογραφικού του και θα υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υποψηφιότητα του, με αυτοπεποίθηση και συγκρότηση. Οι δεξιότητες αυτές χτίζονται σταδιακά και απαιτούν προσπάθεια – η αυτοπεποίθηση στις ημέρες μας δίδει τουλάχιστον ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, χρήσιμο είναι να κινητοποιηθεί και σε επίπεδο μετεκπαίδευσης, κάτι που μπορεί να σημαίνει εκπαίδευση όχι απαραίτητα μετά το πτυχίο αλλά παράλληλα με αυτό. Αυτή μπορεί να γίνει με τη μορφή σεμιναρίων εξειδικευμένης θεματολογίας, εμπλουτισμό γνώσεων στο πεδίο της πληροφορικής καθώς και ενδεχόμενη κινητικότητα του προς αναζήτηση πρακτικής ή/και εθελοντικής άσκησης ώστε να ξεκινήσει να εξοικειώνεται με την αγορά εργασίας και τι αυτή απαιτεί – άμεσα και εφαρμοσμένα. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν μονάχα κάποιες από τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζεται η αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της καλλιέργειας και διαπλάτυνσης υφιστάμενων επαγγελματικών δεξιοτήτων/προσόντων σε σχέση με το υπάρχον τοπίο επαγγελμάτων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κλείνοντας, η προσαρμοστικότητα αποτελεί καταλύτη στη σημερινή μεταβατική εποχή, όπως και η αφομοίωση των αλλαγών και η ενεργή παρακολούθηση των εξελίξεων. Οι άνθρωποι που θα κινηθούν μεθοδικά και γρήγορα αλλά όχι βεβιασμένα, θα έχουν το χρόνο δίπλα τους. Οι φοιτητές και νέοι απόφοιτοι είναι οι πρώτοι που λόγω της «φρεσκάδας» και της δύναμης της νεότητας, θα επωφεληθούν τα μέγιστα. Και θα κυλήσουν όλα όπως πρέπει.
Βίκτωρας Κούκης,
Σύμβουλος Γραφείου Διασύνδεσης ΟΠΑ