Το ΟΠΑ φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο William & Mary, Αθήνα 16.10-20.10.23

Δευτέρα 16.10.23

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξένησε τον καθηγητή Rajiv Kohli και 15 φοιτητές του Executive MBA του ιστορικού Πανεπιστημίου William and Mary, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ.

Τους υποδέχθηκε ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης, ο οποίος αφού τους ξενάγησε στην αίθουσα τελετών και την αίθουσα Συγκλήτου, τους μίλησε για την ιστορία του ΟΠΑ, τις ακαδημαϊκές του διακρίσεις καθώς επίσης και τις συνεργασίες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται με κορυφαία διεθνή Πανεπιστήμια. Στη συνέχεια ο καθηγητής Σπύρος Μπλαβούκος, εστίασε στην περίοδο της ελληνικής κρίσης και περιέγραψε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, δίνοντας έμφαση, στους μύθους που αναπτύχθηκαν, τις μισές αλήθειες που ειπώθηκαν, αλλά και τη σκληρή πραγματικότητα που βίωσε η χώρα αυτή τη δύσκολη δεκαετία.

Στα πλαίσια των επισκέψεων που έχουν διοργανωθεί από το ΟΠΑ, οι φοιτητές του W&M φιλοξενήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκεί, παρακολούθησαν παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία, επικεντρώνοντας στην ελληνική κρίση, την κρίση της πανδημίας και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, από την Δρ. Μαριάνθη Αναστασάτου, Οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την σκυτάλη πήρε η Καθηγήτρια του ΟΠΑ κα Κατερίνα Πραματάρη, εκ μέρους του Athens Center for Innovation & Entrepreneurship (ACEIn) του Ο.Π.Α. Η κυρία Πραματάρη παρουσίασε στους επισκέπτες φοιτητές και τους συνοδούς τους το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Παράλληλα παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνουν Πανεπιστήμια, όπως το Ο.Π.Α., για να ενθαρρύνουν τους φοιτητές και αποφοίτους τους να κινηθούν σε μια πιο επιχειρηματική κατεύθυνση.

    

    

    

Τρίτη 17.10.23

Επίσκεψη W&M στο Χρηματιστήριο Αξιών

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών υποδέχθηκε τους φοιτητές του Executive MBA του Πανεπιστημίου William and Mary των ΗΠΑ. Οι φοιτητές, μαζί με τον Καθηγητή Rajiv Kohli και τον Αντιπρύτανη του ΟΠΑ κ. Βασίλη Παπαδάκη ,κήρυξαν την έναρξη των εργασιών. Οι φοιτητές στη συνέχεια παρακολούθησαν ομιλίες από τους Δρ. Γιάννη Κρασονικολάκη, Head of Applied Research and Analytics στην Grant Thornton, τον κ. Νίκο Κοσκολέτο, CFO του Athex Group, και τον κ. Θεόδωρο Ζάρρο, CTO του Athex Group, αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και την προσαρμογή και τον μετασχηματισμό του Athex Group στο ραγδαία μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσκεψη W&M στον ΟΤΕ

Οι φοιτητές του W&M μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ, συναντήθηκαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Τσαμάζ και τα μέλη της ανώτατης διοίκησης του Οργανισμού. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον κο Τσαμάζ και την ανώτατη διοικητική ομάδα του ΟΤΕ για το πρόγραμμα μετασχηματισμού του Οργανισμού κατά την τελευταία δεκαετία. Οι φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει σχετική προεργασία διαβάζοντας για τον μετασχηματισμό αυτό σε σχετικό case study του Harvard Business School. Αναλύθηκαν οι προκλήσεις που  αντιμετώπισε ο οργανισμός, και το πλάνο του οργανισμού για το μέλλον.

  

  

Τετάρτη 18.10.23

Επίσκεψη του W&M στην PeopleCert

H PeopleCert υποδέχθηκε φοιτητές του W&M στις εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Αθήνας. Η PeopleCert αποτελεί μια εταιρία με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 δις Ευρώ, η οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται παγκοσμίως αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις και παρέχει εξετάσεις σχεδιασμένες σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές για λογαριασμό τρίτων. Εκ μέρους της PeopleCert παρουσίασαν στους φοιτητές και των δυο ιδρυμάτων η κα Δήμητρα Καρακώστα, VP for People and Culture στην PeopleCert, ο κος Γιώργος Σωφρονάς, VP of Technology, και ο κος Κωνσταντίνος Κουκουλέας, Head of AI and & Digital Transformation, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο όραμα, την ανάπτυξη της εταιρίας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Επίσκεψη W&M στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υποδέχθηκε τους φιλοξενούμενους φοιτητές του Executive MBA του William & Mary, τον Καθηγητή του W&M κ. Rajiv Kohli, καθώς και τον Πρύτανη του ΟΠΑ, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, και τον Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Καθηγητή κο Βασίλη Παπαδάκη. Οι φοιτητές του αμερικάνικου Πανεπιστημίου μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Υπουργό Παιδείας κο Κυριάκο Πιερρακάκη με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο έργο του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στο όραμά του για το Υπουργείο Παιδείας, ανέλυσε τη στρατηγική για την υλοποίηση του οράματος και συζήτησε με τους φοιτητές απαντώντας σε ερωτήσεις τους.

  

 

Πέμπτη 19.10.23

Οι φοιτητές του W&M πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς, η οποία κράτησε μέχρι το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι φοιτητές περπάτησαν όλο το μήκος του αρχαιολογικού χώρου, έμαθαν για την ιστορία του αρχαίου μαντείου ενώ γευμάτισαν στα παρακείμενα χωριά.

Παρασκευή 20.10.23

Το πρωί οι φοιτητές του W&M και του Executive MBA του ΟΠΑ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά. Αφού εισήλθαν στο λιμάνι μέσα από την Προβλήτα 2, όπου τους υποδέχθηκαν οι κ.κ. Τάσος Βαμβακίδης, Commercial Director της COSCO, και ο κος Παναγιώτης Ζερεφός, CFO της Piraeus Container Terminal S.A. οι οποίοι πραγματοποίησαν ξενάγηση με λεωφορείο στις εγκαταστάσεις της COSCO. Στη συνέχεια οι επισκέπτες του W&M και οι οικοδεσπότες τους μετέβησαν σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την διαχείριση του λιμανιού.

Το απόγευμα οι φοιτητές μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της Lamda Development στο Ελληνικό, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ellinikon Experience Park. To Ελληνικό αποτελεί την μεγαλύτερη έκταση γης υπό ανάπτυξη επί του παρόντος σε όλη την Ευρώπη. Εκεί τους υποδέχθηκε ο κος Τάσος Παπαποστόλου, Senior Project Manager για έργα υποδομών, ο οποίος τους παρουσίασε μακέτες του έργου και πραγματοποίησε σχετική παρουσίαση αναφορικά με την πρόοδο του έργου και την στρατηγική ανάπτυξής του.