Ανακοίνωση - διαμαρτυρία Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΠΑ (18/11/2013)

id: 
1880

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Από τις 23 Ιουλίου 2013 ξεκίνησε η οδύσσεια της διαθεσιμότητας στα Δημόσια Πανεπιστήμια. Στις 14 Νοεμβρίου παίχτηκε η προτελευταία πράξη αυτού του δράματος που ζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί τέσσερις σχεδόν μήνες: δημοσιοποιήθηκαν από τον ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης του προσωπικού που ανήκει στους κλάδους, από τους οποίους καταργούνται 31 θέσεις διοικητικού προσωπικού στο ΟΠΑ.

Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής εφαρμογής της ΚΥΑ που καταργεί τις θέσεις μας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος (η κατάργηση των 1.349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων συνάπτεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και με τις συμβάσεις χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, καθώς και με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο). Επιπλέον, το ΣτΕ τονίζει ότι από τα έγραφα που διαβιβάστηκαν στο ανώτατο δικαστήριο δεν προκύπτει ότι "συντρέχει εξαιρετικός λόγος συνιστάμενος στην αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων, σύμφωνα με την κατά το Σύνταγμα και το νόμο αποστολή του, ο οποίος θα δικαιολογούσε την αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργική απόφασης".

Η ανθρώπινη διάσταση του θέματος μας φέρνει μπροστά στην απελπισία και το αδιέξοδο των συναδέλφων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Πώς θα συντηρήσουν τις οικογένειές τους, πώς θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, πώς θα βρουν δουλειά σε μια χώρα που έχει ενάμιση εκατομμύριο επίσημους ανέργους; Πώς θα διατηρήσουν το ηθικό τους και την αξιοπρέπεια τους, όταν το Κράτος, το οποίο υπηρετούν δεκαετίες, τους απαξιώνει και τους πετάει στο δρόμο χωρίς κανένα ίχνος αξιοκρατίας, βασισμένο σε προσόντα που δεν τους ζήτησε όταν τους προσέλαβε; Η αναλγησία του κράτους απέναντι στους "υπηρέτες" του είναι απάνθρωπη.

Η κοινωνική διάσταση του θέματος, έχει να κάνει με το ίδιο το Πανεπιστήμιο, το οποίο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και τη διάλυση. Σε μια χώρα που χαροπαλεύει, αντί το Κράτος να μεριμνήσει για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, με τις πράξεις του κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Η διαθεσιμότητα των 35 διοικητικών υπαλλήλων θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε όλους τους "πελάτες" του, ανεξαιρέτως: Φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, κρατικός μηχανισμός, ιδιωτικός τομέας κ.ο.κ.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο χάνει σημαντικά στελέχη του, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του Ιδρύματος, από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του (Κέντρο Υπολογιστών, Μηχανοργάνωση, Μισθοδοσία, Λογιστήριο, Τεχνική Υποστήριξη, Φοιτητική Εστία, Γραμματείες, ΕΛΚΕ, Πρυτανεία, Αντιπρυτανεία, Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Γραφείo Erasmus, Γραφείο Πρωτοκόλλου, Βιβλιοθήκη, Επιμελητεία, Φοιτητική Λέσχη).

Παράλληλα, το ηθικό των "τυχερών" που τη γλύτωσαν, έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Βλέπουν αγαπητούς συναδέλφους και φίλους να εκδιώκονται, βλέπουν την απελπισία και την απόγνωσή τους και δεν μπορούν να τους βοηθήσουν. Συνειδητοποιούν, επίσης, ότι η "τύχη" τους είναι προσωρινή. Οι διαθεσιμότητες δεν τελείωσαν. Κανένας δεν βγαίνει αλώβητος από αυτή την οδύσσεια. Κανένας δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται και να αποδίδει, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για το θέμα της διαθεσιμότητας και απαιτούμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να μεριμνήσει άμεσα για την στήριξη των συναδέλφων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του Πανεπιστημίου.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ

  • τις αυθαίρετες αποφάσεις της Κυβέρνησης. ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

  • το γεγονός ότι από άνθρωποι, εργαζόμενοι, στελέχη έχουμε μετατραπεί σε νούμερα και ποσοστά που μαγειρεύονται για να ικανοποιηθεί η τρόικα.
  • την απαξίωσή μας, τον εμπαιγμό μας και την έλλειψη αξιοκρατίας.
  • το κλίμα τρομοκρατίας και αβεβαιότητας που καλλιεργείται εντέχνως από την πολιτική ηγεσία.
  • τη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Last updated: 7 November 2018