HRcases 22- Γνωμοδότηση 1η
HR Case Study Series - 22ο τεύχος (Δεκέμβριος 2021)
Πατερναλιστική Ηγεσία
Γνωμοδότηση 1η
Γράφει ο
Κώστας Γούλιαρης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΣΑΜΟΥΡΗΣ - ΔΟΥΖΟΓΛΟΥ Α.Ε.
Υπάρχει μια απλή, οικουμενική αλήθεια, με την συνειδητοποίηση της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν λίγο πιο ευτυχισμένοι, οι εταιρείες μπορούν να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης και ομάδες να συνεργαστούν με επιτυχία. Αυτή είναι η εξής: Ο συγκεντρωτισμός και η τελειομανία είναι ασθένειες.
Η λέξη όπως χρησιμοποιείται δεν περιέχει αλληγορία ή συγγραφική υπερβολή και πρέπει να εκλαμβάνεται ως αυτό ακριβώς που εννοεί, τη διαταραχή δηλαδή της κανονικής λειτουργίας ενός οργανισμού, μια μη φυσιολογική κατάσταση. Είναι από αυτές τις ασθένειες, που λόγω της ανθρώπινης φύσης μπορούν να εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να μην καταφέρει να ελέγξει την ιδιοσυγκρασία του και αυτό είναι κάτι πολύ σύνηθες κυρίως στα υψηλά αξιώματα ενός οργανισμού, όπου δεν υπάρχει εποπτεία.
Ο συγκεντρωτισμός και η τελειομανία είναι ασθένειες.
Από όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα του προβλήματος ένα είναι δυστυχώς το πιο οξύ. Απομακρύνει από τον οργανισμό ανθρώπους με τεχνογνωσία, με όρεξη για δημιουργία και ανάπτυξη, ενώ έλκει και διατηρεί τους «Yes, sir». Το συγκεκριμένο πρόβλημα απαντάται σε όλες τις χώρες και τις κοινωνίες σίγουρα, αλλά περισσότερο σε αυτές που δεν έχουν ουσιαστική παιδεία management. Και με το «παιδεία management», εννοούμε την γνώση και την κατανόηση για το πώς δουλεύει αποδοτικά ένα ανθρώπινο σύνολο. Η χώρα μας δυστυχώς, διέπεται - στην πλειοψηφία της – από μη καλλιεργημένους ανθρώπους πάνω στο management, γι’ αυτό και συστηματικά βέβαια απολαμβάνει χαμηλά επίπεδα διεθνών αναγνωρίσεων στον επιχειρηματικό τομέα.
Ευτυχώς, στον αντίποδα, προσωπική προσπάθεια κατανόησης του πώς πραγματικά κινείται η ανθρώπινη κοινωνία, η επιμόρφωση πάνω στην επιστήμη του management και η απόκτηση γνώσης ιστορικών παραδειγμάτων για το πώς ανθρώπινα σύνολα, όπως αθλητικές ομάδες, μουσικές ορχήστρες, κοινότητες ή εταιρείες δούλεψαν πραγματικά σωστά, μπορούν να μειώσουν έως και να εξαλείψουν το φαινόμενο. Η μελέτη δηλαδή και η επιμόρφωση πάνω στο αντικείμενο, μπορούν να βοηθήσουν πολύ στο να αντιληφθεί κανείς το πρόβλημα. Η διάγνωση είναι πάντα το πρώτο βήμα για την θεραπεία.
Η λύση λοιπόν στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αναγνώριση του προβλήματος και η επιμόρφωση του επιχειρηματία. Να καταλάβει από την ιστορία άλλων ανθρώπων και εταιρειών τί είναι αυτό που τελικά δουλεύει μακροπρόθεσμα και με επιτυχία στο management μιας επιχείρησης και τι δεν δουλεύει. Για όσους έχουν κάνει την έρευνα, το συμπέρασμα είναι δεδομένο: Μακροπρόθεσμα επιτυχημένος manager είναι αυτός ο οποίος καταφέρνει να φτιάξει το σωστό έδαφος ώστε να μπορέσουν οι υπόλοιποι συνεργάτες του να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους.
Μακροπρόθεσμα επιτυχημένος manager είναι αυτός ο οποίος καταφέρνει να φτιάξει το σωστό έδαφος ώστε να μπορέσουν οι υπόλοιποι συνεργάτες του να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους.
Λύση δεν είναι να έρθει νέος manager για να βοηθήσει την αλλαγή στην εταιρεία. Όσο δεν γίνεται αντιληπτό το πραγματικό πρόβλημα η αλλαγή δεν θα έρθει εύκολα στον οργανισμό. Πάλι ο επιχειρηματίας θα επεμβαίνει, πάλι θα αντιδρά και θα πιέζει, πάλι θα δημιουργεί τοξικό περιβάλλον και πάντα θα εμποδίζει τους συνεργάτες του να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.
Έχει, τέλος, σημασία να μην ξεχνάμε το εξής. Η επιτυχία και η αντίληψή μας γι’ αυτήν είναι κάτι υποκειμενικό. Εξαρτάται πάντα από το σύστημα σύγκρισης. Επιτυχημένος έχει δικαίωμα να νοιώθει ο οποιοσδήποτε. Επιτυχημένος μπορεί να είναι ένας ιδιοκτήτης περιπτέρου που με την επιχείρησή του ξέφυγε από την πενία, επιτυχημένος μπορεί να είναι ένας επιχειρηματίας των 10 εκατομμύριων ευρώ, επιτυχημένος μπορεί να νοιώθει και ο Jeff Bezos της Amazon των 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ορισμός δηλαδή για την επιτυχία του καθενός εξαρτάται από το όραμα και στους στόχους που έχει θέσει. Αν σήμερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας νοιώθει τον εαυτό του επιτυχημένο (και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω ότι είναι) τότε έχει επιτύχει κάποιους στόχους και έχει υλοποιήσει το όραμά του. Αν από εδώ και πέρα, επαναπροσδιορίζει τους στόχους και θέτει ακόμη μεγαλύτερο όραμα, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να κοιτάξει στον καθρέπτη και να σκεφτεί αν η ιδιοσυγκρασία που τον έφτασε εδώ, θα τον βοηθήσει να πάει παρακάτω.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Κώστας Γούλιαρης είναι Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τσαμούρης - Δουζόγλου Α.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Axl Imperial Ltd. βασικός μέτοχος των εταιρειών Axl Imperial ltd. και Dotek A.E. Ιδρυτής της Provipax A.E. ιδιοκτήτριας εταιρείας, παραγωγού και διανομέα του brand Fleriana. Χημικός μηχανικός από το πανεπιστήμιο του Aston με μεταπτυχιακό στην Βιοχημική Μηχανική από το πανεπιστήμιο του Birmingham και κάτοχος MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Κάτοχος 5 διεθνών ευρεσιτεχνιών στο τομέα των χημικών – βιοκτόνων.
Πλοήγηση:
HRCases 22 - ΠΑΤΕΡΝΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
EDITORIAL
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ : 1η | 2η | 3η | 4η