HRcases 23 SE_Μ. ΠΑΤΣΑΟΥΡΑ
HR Case Study Series - SPECIAL EDITION (#23ο - Φεβρουάριος 2022)
Το Μέλλον της Εργασίας
Γνωμοδότηση 4η
ΜΑΝΤΩ ΠΑΤΣΑΟΥΡΑ
Γενική Διευθύντρια στην εταιρεία ΚΑΡΙΕΡΑ
Ποιες από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στον εργασιακό χώρο θα παραμείνουν και μετά την πανδημία και ως εκ τούτου ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας;
Η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές στον κόσμο της εργασίας. Νέα μοντέλα εργασίας, τρόποι και εργαλεία επικοινωνίας και συνεργασίας, νέοι ρόλοι και απαιτούμενες δεξιότητες, νέα πρότυπα εργασιακού περιβάλλοντος και κουλτούρας, έρχονται να καθορίσουν το σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα της αγοράς για εργοδότες, εργαζόμενους και υποψηφίους.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που αποτελούν τη νέα νόρμα σε ό,τι αφορά την εργασία, καθορίζοντας το μέλλον της είναι:
- Υβριδικά μοντέλα εργασίας: Η εξ’αποστάσεως εργασία φαίνεται πως χαίρει καθολικής αποδοχής από εργοδότες και εργαζόμενους, με τους μεν να την εντάσσουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στο ευρέως προσφερόμενο μοντέλο εργασίας μετά την πανδημία, και τους δε να την θεωρούν ακόμη και προϋπόθεση παραμονής σε έναν εργοδότη, καθώς και κριτήριο επιλογής νέου.
- Έμφαση στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων: Είναι αυτονόητο ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξασφαλίζουν την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, σε χώρους εργασίας, συναντήσεων και εταιρικών εκδηλώσεων, καθώς και να προσφέρουν προγράμματα στήριξης στους υπαλλήλους τους, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομάκρυνσης και αποστασιοποίησης που έχει επιφέρει η πανδημία.
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων που αποδείχθηκε μονόδρομος για την επιβίωσή τους εν μέσω πανδημίας, είναι και εκείνος που μετά την κρίση του κορωνοϊού θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους. Οι ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση υποψηφίων και εργαζόμενων στο νέο περιβάλλον εργασίας, θα αποτελεί και το εισιτήριό τους σε νέους ρόλους που αναδύονται, ως αποτέλεσμα της στροφής επιχειρήσεων και ιδιωτών στο διαδίκτυο για τη διενέργεια εμπορικών και άλλων συναλλαγών.
Τι θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες για να προσαρμοσθούν στις μελλοντικές συνθήκες εργασίας;
Η νέα εργασιακή πραγματικότητα έχει οδηγήσει εργαζόμενους, επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρα κράτη σε αναθεώρηση πρακτικών, πολιτικών, διαδικασιών, ακόμη και των ίδιων των εννοιών “εργασία” και “καριέρα”. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αναγνωρίσουν την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα διαχείρισης αλλαγών ως απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχή πλοήγησή τους στο νέο, ευμετάβλητο, περιβάλλον εργασίας. Συνεχής πρέπει να είναι η επιδίωξη της ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους (ψηφιακών, τεχνολογικών, προσωπικών κά), ως βασική προϋπόθεση για την εναρμόνισή τους με τις νέες απαιτήσεις, ρόλους, εργαλεία, και πλατφόρμες εργασίας. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα δεδομένα στην αγορά, καθώς και για τις νέες ανάγκες υποψηφίων και εργαζομένων, σε αυτό το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου το remote working αποτελεί ζητούμενο, και το Employer Branding προϋπόθεση για την προσέλκυση ταλέντων. α) Ο επανακαθορισμός του Employer Value Proposition, β) η αναπροσαρμογή της στρατηγικής προσέλκυσης νέων κατάλληλων υποψηφίων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, και διακράτησης ταλέντων, γ) η επιλογή υβριδικού μοντέλου εργασίας και η εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την επιτυχή εφαρμογή του, αλλά και δ) ο σχεδιασμός στρατηγικής αναβάθμισης των δεξιοτήτων των ανθρώπων τους, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ευθυγράμμισή τους με τις εξελίξεις.
Η αλλαγή αυτή που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τις χώρες να διεκδικήσουν το δικό τους εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, η οποία θα επιτευχθεί μέσω: α) του ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και επιχειρήσεων, β) της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του συνολικού πληθυσμού, αλλά και γ) της δημιουργίας των προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων (και ταλέντων) σε τομείς που υπόσχονται την ταχεία ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Πλοήγηση:
HRCases 23 Special Edition - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ : 1η | 2η | 3η | 4η | 5η | 6η | 7η | 8η | 9η | 10η | 11η | 12η | 13η | 14η | 15η | 16η