HRcases 24- Γνωμοδότηση 4η
HR Case Study Series - 24ο τεύχος (Ιούλιος 2022)
Ψυχική Υγεία και Ευζωία στην Εργασία
Γνωμοδότηση 4η
Γράφει η
Ζωή A. Λιόλιου
COACH, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Η συνέχεια της ιστορίας…
Καθώς αναζητούσα μια λύση, θυμήθηκα την παρουσίαση του coach στο συνέδριο που παρακολούθησα, πριν την πανδημία, με θέμα την «Ψυχική υγεία και ευζωία στην εργασία». Είχε αναφέρει ότι, ο εσωτερικός μας διάλογος και οι σκέψεις που κάνουμε για τα γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον, επηρεάζουν αυτό που αισθανόμαστε καθώς και τη συμπεριφορά μας. Μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον και το είχα ψάξει, αλλά μετά έτρεχα να προλάβω τα dead lines και το άφησα. Απορώ πως δεν το σκέφτηκα νωρίτερα. Θα ζητήσω μια συνάντηση μαζί του. Κι ας λέει η διευθύντρια ότι δεν είναι δική μας ευθύνη. Ξέρω να διαχωρίζω τι εξαρτάται από εμένα και τι όχι. Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού είναι υπεύθυνο για να διαμορφώσει την πολιτική διαχείρισης θεμάτων ψυχικής υγείας και να ενημερώσει κάθε εργαζόμενο/η. Ταυτόχρονα, είναι δική μου ευθύνη να βελτιώσω τις γνώσεις και τις δεξιότητές μου. Αναλαμβάνω το μερίδιο που μου αναλογεί, κι ας έχει διαφορετική άποψη η διευθύντριά μου. Σίγουρα κι άλλοι θα ζορίζονται εκτός από την Λίζα. Απλά εκείνη το εκφράζει πιο έντονα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας coaching * :
( * ) Το Coaching είναι σχεδιασμένο για να ξεκλειδώσει τις προσωπικές δυνατότητες, να μεγιστοποιήσει την απόδοση και να βοηθήσει τον coachee- πελάτη, να μάθει με το δικό του τρόπο και όχι να διδάξει. Το Coaching εστιάζεται στο μέλλον και δεν ασχολείται με το παρελθόν.
Σημείωση: Εδώ ο διάλογος δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη συνεδρία Coaching. Οι ερωτήσεις είναι ενδεικτικές και τίθενται ώστε να απαντηθεί το ζητούμενο της ιστορίας.
Coach: Ανέφερες ότι θέλεις πολύ να βοηθήσεις την Λίζα να βγει από το καβούκι της και να ξαναγίνει ο χαρούμενος άνθρωπος που ήταν πριν την πανδημία. Επειδή το θέλεις, σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να θέλει και εκείνη το ίδιο ακριβώς με αυτό που θέλεις εσύ;
Πένυ: Έτσι όπως το θέτεις, όχι! Δεν πρέπει οπωσδήποτε να θέλει ακριβώς το ίδιο. Θέλω όμως να τη βοηθήσω να ξαναβρεί την προθυμία της, να προτείνει λύσεις στα θέματα που προκύπτουν και να τις υλοποιεί.
Coach: Τι σου απαντάει όταν ζητάς τις προτάσεις της;
Πένυ: Διστάζω να την ρωτήσω γιατί την βλέπω έτσι απόμακρη και λυπημένη και νομίζω ότι δεν θα θέλει να προτείνει. Επίσης, επειδή δεν θέλω να την επιβαρύνω, της δίνω έτοιμες λύσεις και κάποιες φορές κάνω τη δουλειά της. Αυτό μπορεί να την αποθαρρύνει αντί να την ενθαρρύνει. Όταν τη ρώτησα για την κατάσταση στο σπίτι, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Τώρα καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην είναι έτοιμη να μιλήσει για τις προσωπικές της δυσκολίες. Αν όμως την εμπλέξω στην επίλυση των εργασιακών θεμάτων και ακούσω τις προτάσεις της, ίσως να παρακινηθεί. Άλλωστε η Λίζα ξέρει καλά τη δουλειά. Αυτό αξίζει να της το αναγνωρίσω. Κάτι που δεν έχω κάνει τελευταία. Θα μιλήσω μαζί της.
Coach: Ωραία! Τι θα κάνεις διαφορετικά αυτή τη φορά;
Πένυ: Θα την ρωτήσω για τις δικές της ιδέες και προτάσεις στα θέματα που διαχειρίζεται και θα την ακούσω, πριν προλάβω να δώσω τις δικές μου λύσεις. Θα της δώσω χώρο και χρόνο για να αναλάβει δράση, κάνοντας follow up, χωρίς αυτό το στενό μαρκάρισμα που της έκανα ως τώρα. Σκέφτομαι ότι ο εμπλουτισμός του ρόλου της με tasks, που ξέρω ότι της αρέσουν, μπορεί να την ανανεώσει. Ίσως αξίζει να επανεξετάσω τις αρμοδιότητες που τις έχω αναθέσει και να κάνω κάποιες αλλαγές. Επίσης, λέω να της στείλω ένα βίντεο που είδα και ένα σχετικό άρθρο που διάβασα για την διατήρηση της ψυχικής υγείας στην εργασία.
Coach: Πολύ καλές σκέψεις! Ποια είναι η πολιτική της εταιρίας σε τέτοια θέματα;
Πένυ: Πρόσφατα αναρτήθηκε στο intranet portal από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού η πολιτική της εταιρίας για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας, την οποία στηρίζει το διοικητικό συμβούλιο. Αναφέρει συγκεκριμένα:
• ύπαρξη προϋπολογισμού για την κάλυψη τέτοιων αναγκών,
• παροχή υποστήριξης από κατάλληλα εκπαιδευμένους εμπειρογνώμονες και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης
• διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ημερίδων ενημέρωσης για την κατάρτιση όλων των εργαζομένων με πρακτικές που προάγουν την ευζωία και τη διατήρηση καλής ψυχικής υγείας,
• παροχή ατομικών και ομαδικών συνεδριών συμβουλευτικής υποστήριξης σε άτομα που βιώνουν έντονο στρες και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας
• σχετικά άρθρα και βίντεο για την πρόληψη καθώς και δράσεις για την αποκατάσταση και επιστροφή στην εργασία
Όλα αυτά σε ένα εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ισότητα και την αποφυγή διακρίσεων. Θα ενημερώσω και την διευθύντριά μου, η οποία μάλλον δεν έχει ενημερωθεί ακόμα.
Τώρα ξέρω πως να το χειριστώ!
Ευχαριστώ.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Η Ζωή A. Λιόλιου είναι κάτοχος MSc στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MBA από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,. Έχει 15ετή εμπειρία ως Εκπαιδεύτρια ενηλίκων & Coach σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ), Coach (EMCC- Senior Practitioner level) και RE&CBT Coach (Rational- Emotive & Cognitive Behavioral Theory-Albert Ellis Institute).
Παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και coaching σε ανώτερα και μεσαία στελέχη, για την ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων σε θέματα: πωλήσεων, διοίκησης ομάδας, διαχείρισης της συναισθηματικής αναστάτωσης, διαχείρισης χρόνου, εξυπηρέτησης πελατών, κ.α..
Στον ελεύθερο χρόνο της προσφέρει εθελοντικά υποστήριξη σε ΜΚΟ.
Το πρώτο της βιβλίο «Το Coaching στην Πράξη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.
Πλοήγηση:
HRCases 24 - ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
EDITORIAL
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ : 1η | 2η | 3η | 4η
HR Case Study Series | ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ