Το ΟΠΑ φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο William & Mary, Αθήνα 25.4-30.4.24

Πέμπτη 25/04

Η καθιερωμένη πλέον επίσκεψη του προγράμματος Executive MBA του Πανεπιστημίου W&M ξεκίνησε με επίσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί, παρακολούθησαν αρχικά παρουσίαση για την ελληνική οικονομία, επικεντρώνοντας στην ελληνική κρίση, την κρίση της πανδημίας και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, από την Δρ. Μαριάνθη Αναστασάτου, Οικονομολόγο της Τράπεζας της Ελλάδος. Τη σκυτάλη πήρε ο Καθηγητής του ΟΠΑ κος Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ ο οποίος εστίασε στο περιβάλλον των επιχειρήσεων, τους κλάδους που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία και συζήτησε προτάσεις στρατηγικής για επένδυση/ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική.

Το απόγευμα οι φοιτητές επισκέφθηκαν το κεντρικό κτήριο του ΟΠΑ καθώς και το κτήριο της οδού Τροίας. Στο κεντρικό κτήριο τους υποδέχθηκε ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης, ο οποίος αφού τους ξενάγησε στην αίθουσα τελετών και την αίθουσα Συγκλήτου, τους μίλησε για την ιστορία του ΟΠΑ, τις ακαδημαϊκές του διακρίσεις καθώς επίσης και τις συνεργασίες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται με κορυφαία διεθνή Πανεπιστήμια. Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν το κτήριο της οδού Τροίας όπου τους υποδέχθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ η Καθηγήτρια κα. Κατερίνα Πραγματάρη. Η κυρία Πραματάρη παρουσίασε στους επισκέπτες φοιτητές και τους συνοδούς τους το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Παράλληλα παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνουν Πανεπιστήμια, όπως το Ο.Π.Α., για να ενθαρρύνουν τους φοιτητές και αποφοίτους τους να κινηθούν σε μια πιο επιχειρηματική κατεύθυνση.    

 

Παρασκευή 26/04

Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών υποδέχθηκε τους φοιτητές του Executive MBA του Πανεπιστημίου William and Mary των ΗΠΑ. Οι φοιτητές, μαζί με τον Καθηγητή Rajiv Kohli  κήρυξαν την έναρξη των εργασιών. Οι φοιτητές παρακολούθησαν ομιλίες από τους Δρ. Γιάννη Κρασονικολάκη, Head of Applied Research and Analytics στην Grant Thornton, τον κ. Θεόδωρο Ζάρρο, CTO του Athex Group, αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και την προσαρμογή και τον μετασχηματισμό του Athex Group στο ραγδαία μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης παρακολούθησαν παρουσίαση από την κα. Λίλιαν Γεωργοπούλου, Deputy Chief Listings Officer, ATHEXGROUP του ATHEX, με θέμα τους δείκτες ESG και πως βρίσκουν εφαρμογή στον χώρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Τέλος, οι φοιτητές επισκέφθηκαν τους χώρους όπου φιλοξενούνται τα πληροφοριακά συστήματα του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το απόγευμα οι φοιτητές επισκέφθηκαν τους χώρους του Ellinikon Experience Center, όπου μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό. Μετά από μια ψηφιακή ξενάγηση στην μελλοντική εικόνα της εμβληματικής αυτής επένδυσης, τους φοιτητές υποδέχθηκε  ο κύριος Τάσος Παπαποστόλου, Senior Project Manager for Infrastructure Projects, καθώς και η κυρία Ναταλία Κιβωτίδη, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις των φοιτητών αναφορικά με την πρόοδο και το μέλλον της επένδυσης αλλά και τη δυνητική της συμβολή στην ελληνική οικονομία.

      

 

Σάββατο 27/04

Το Σάββατο οι φοιτητές του W&M πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς, η οποία κράτησε μέχρι το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι φοιτητές περπάτησαν όλο το μήκος του αρχαιολογικού χώρου, έμαθαν για την ιστορία του αρχαίου μαντείου ενώ γευμάτισαν στην Αράχωβα.

 

Δευτέρα 29/04

PeopleCert υποδέχθηκε φοιτητές του του Executive MBA του Πανεπιστημίου William and Mary των ΗΠΑ μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ στις εγκαταστάσεις της στο κέντρο της Αθήνας. Η PeopleCert αναπτύσσει και διαχειρίζεται παγκοσμίως αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις και εξετάσεις, ενώ πρόκειται για μια εταιρία με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις Ευρώ. Εκ μέρους της PeopleCert παρουσίασαν στους φοιτητές η κα Δήμητρα Καρακώστα, VP for People and Culture στην PeopleCert, ο κος Γιώργος Σωφρονάς, VP of Technology, και ο κος Κωνσταντίνος Κουκουλέας, Head of AI and & Digital Transformation, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο όραμα, την ανάπτυξη της εταιρίας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών. 

Το απόγευμα, oι φοιτητές του W&M μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ, επισκέφθηκαν το κεντρικό κτήριο του ΟΤΕ όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες  του κο Γαβριηλίδη Παναγιώτη, Chief Marketing Officer, κου Βήχου Παύλου, Strategy and Business Development Director και τον κο Σαρσέντη Ευρυβιάδη Mergers, Acquisitions and Investor Relations Director. Τα τρία στελέχη, με τη συμβολή μιας πολυπληθούς ομάδας ανώτατων στελεχών του Ομίλου ΟΤΕ παρουσίασαν το πρόγραμμα μετασχηματισμού του Οργανισμού κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Οι φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει σχετική προεργασία διαβάζοντας για τον μετασχηματισμό αυτό σε σχετικό case study του Harvard Business School το οποίο συν δημιούργησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κύριος Τσαμάζ. Αναλύθηκαν οι προκλήσεις που  αντιμετώπισε ο οργανισμός, και το όραμα του οργανισμού για το μέλλον.

   

Τρίτη 30/04

Το πρωί της Τρίτης οι φοιτητές του W&M μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά. Αφού αρχικά τους έγινε ξενάγηση των προβλήτων του λιμανιού οι φοιτητές μετέβησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της COSCO όπου τους υποδέχθηκαν οι κ.κ. Τάσος Βαμβακίδης, Commercial Director της COSCO, και ο κος Παναγιώτης Ζερεφός, CFO της Piraeus Container Terminal S.A. οι οποίοι πραγματοποίησαν παρουσίαση για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την διαχείριση του λιμανιού, το οποίο είναι η σημαντικότερη νότια πύλη της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα Ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το απόγευμα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποδέχθηκε τον Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του ΟΠΑ, καθηγητή Β. Παπαδάκη, τον καθηγητή του W&M κο Rajiv Kohli, καθώς και τους φιλοξενούμενους φοιτητές του Executive MBA του William and Mary. Οι φοιτητές του αμερικάνικου Πανεπιστημίου μαζί με φοιτητές του Executive MBA του ΟΠΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Καθηγητή κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το όραμα του Υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.  Την σκυτάλη έλαβαν οι κυρίες Ανθή Γούσιου και Μένια Χατζίκου, σύμβουλοι του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι οποίες ανέλυσαν τη στρατηγική για την υλοποίηση αυτού το οράματος και εστίασαν σε μερικές από τις κύριες προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Τέλος συζήτησαν με τους φοιτητές τις προκλήσεις που το Υπουργείο αντιμετωπίζει στην προσπάθεια αυτή.

     

ID: 
4345

Τελευταία ενημέρωση: 10-05-2024